LKAB:s storsatsning ska ge ett par tusen nya jobb årligen. Professor Pär Weihed på Luleå tekniska universitet konstaterar direkt att kompetensförsörjningen blir en "jätteutmaning".
– Vi måste vända på demografin, vi måste börja växa igen. Vilka är de här två-tre tusen jobben de talar om, var finns de personerna någonstans? De finns inte i Norrbotten idag i alla fall.
När det gäller de långa tillståndsprocesserna förstår Pär Weihed att LKAB inte är nöjda. Han tror inte att det handlar om att kringgå lagen eller "gena i kurvorna", utan att villkoren för att öppna gruvor ska vara tydliga, transparenta och tidssatta.
Han pekar på oklarheterna om Bolidens tänkta koppargruva i Laver och Beowulfs projekt i Kallak.
– De ligger på regeringens bord och det händer inget. Det finns liksom ingen vinnare, båda sidor är förlorare för det är ickebeslut. Man har nog inget emot stringenta miljökrav, men måste kunna lita på att processerna löper.
Är regeringen problemet?
– Ja, ytterst. Det dras i långbänk och ingen vet riktigt vilka kriterier som gäller. När man gått igenom hela myndighetsprövningen landar det i slutändan på regeringens bord och de vägrar fatta beslut. Det ligger beslut där som man har väntat på i tio år.
– Man får så klart ha respekt för att det finns olika grupper med olika syn på markanvändning, men i en rättsstat måste man kunna komma till beslut i de här frågorna, fortsätter Weihed.
Risken är att gruvbolag flyttar sina investeringar till andra länder.
– Boliden har gigantiska investeringsbeslut i Laver som så klart skulle betyda mycket för Älvsbyn. Men blir det nej eller ett ickebeslut skulle det inte vara helt otänkbart att de lyfter hela sin prospektering till Finland, kring de gruvor de har där. Och när man slutar prospektera är det goodbye, säger Weihed.
Weihed pekar också på att mark- och miljödomstolarna är underbemannade. Men statsminister Stefan Löfven kan inte lova mer pengar.
"Det är en högprioriterad fråga för regeringen att korta tillståndstiderna. I varje budget görs en bedömning av var eventuellt nya pengar gör störst nytta. I BP21 (regeringens budgetproposition för 2021) avsättes till exempel ytterligare pengar för att korta tillståndstiderna för nya elledningar", säger han i ett mejl via sin pressekreterare.