Länsstyrelsen har inga riktlinjer för hur fisket ska hanteras, däremot berättar Stig Granström som är ordförande i tävlingsledningen att de har tydliga regler på hur fisken ska hanteras under en tävling.
– De tävlande får inte vara närmare än en meter från varandra. Man får inte använda ekolod och all transport måste ske till fots.
Man kastar inte tillbaka små fiskar då all fångst räknas och vägs in.
– Det är bara mängden abborrar som räknas under pimpel-SM. Fisken måste avlivas på en gång och ingen fisk kommer att kastas efteråt.
Han berättar att all fisk kommer att komma till godo. Abborrarna som väger över 70 gram kommer att fileas, och de allra minsta kommer malas ned till fiskmjöl.
I och med den stora mängd som fiskas upp under pimpel-SM frågade Norrbottens Media om detta är något som påverkar fisket negativt senare under året?
– Den frågan har ställts många gånger i sådana här sammanhang. Vi som länge har hållit på med den här typen av sport vet att detta inte påverkar fiskebeståndet, då den går av stapeln ungefär vart tionde år.
– Ibland kan det till och med vara bra att man tar upp lite mer av de mindre fiskarna, då det inte blir lika stor mängd fisk som ska dela på samma mängd mat. Men detta kan man spekulera mycket kring, säger han.
Inför helgens pimpeltävling kommer det människor från hela landet och Stig Granström berättar han att det är en udda gren.
– För att få vara med i SM måste man ha varit med i DM. Så av cirka 3000 personer är det endast 25 procent som får vara med.