Vi är några dagar in i oktober den första riktiga halkan har rört om i trafiken vid kusten. Det här är en realitet i flera andra kommuner i länet just nu, men vid kusten står många i startgroparna för att lägga på vinterdäcken.
Det visar sig inne på Bilbolaget Däckcenter i centrala Luleå denna dag, för det är årets mest hektiska period.
Totalt ska runt 1600 bilar få nya vinterdäck och nyckel i verksamheten är Per Nilsson, 62. Med 41 år bakom sig i bilbranschen, de senaste 14 åren på däckverkstaden, vet han vad som gäller.
Det är dags för dubbat.
– Jag tycker väl att man inte ska vänta. Har du nya däck är det bra om du kör in dem, 50 till 100 mil, så att dubben får sätta sig. Har du däck som är några år gamla så kan det vara bra att rugga upp ytan, säger Per Nilsson.
De som fortfarande rullar fram på sommardäck bör ta sig en tankeställare, menar han. När temperaturen kryper ner mot fem-sex plusgrader, fungerar de dåligt även på torr asfalt.
Gummiblandningen är helt enkelt för hård.
Lagen säger att det är vinterdäck gäller vid vinterväglag under tidsperioden 1 december och 31mars. Under tidsperioden 1 oktober fram till 15 april är det tillåtet med dubbdäck.
Ett mönsterdjup på minst tre millimeter är minimikravet. Men innan detta djup har nåtts kan däcket ha gjort sitt, förklarar Per Nilsson.
– Jag brukar säga maximalt fyra säsonger. Givetvis är det beroende på hur det är i skick och hur man har skött om däcket, men åldringsprocessen startar när du börjar använda ett däck.
Blir valet att köra med de gamla vinterdäcken, då finns bara ett val, menar Per Nilsson
– Man sätter alltid de bästa däcken bak, oavsett om det är en tvåhjulsdriven bil eller en fyrhjulsdriven, för att inte få en sladd när bakändan släpper.
Lufttrycket är en annan viktigt omständighet vid montering av vinterdäck, förklarar Nilsson. Är anvisningarna till exempel 2,5 bar, då ska du pumpa i 2,7-2,8 bar eftersom trycket sjunker vid låga temperaturer.
Trycket bör kontrolleras en gång i månaden.
– Sedan, efter kanske 20 mils körning, ska man känna på bultarna och efterdra dem.
Ett annat knep som Per Nilsson bjuder på är att tvätta vinterdäcken. I och med att vägarna saltas bildas en hinna på däcken som försämrar greppet.
Kallavfettningen löser problemet.
– Men det ska inte ligga på för länge. Sedan sköljer man av det, säger han samtidigt som ljudet av en mutterdragare börjar studsa mellan väggarna.
Det är som sagt vinterdäckstider.