Experten: "Dödlig cocktail av läkemedel"

Palliativa medicinkit på äldreboendena leder till döden – inom några dygn. Detta enligt geriatrikprofessor Yngve Gustafson som också menar att läkemedlen ofta används helt felaktigt och utan läkarbedömningar. "Majoriteten av de som har avlidit på boendena i pandemin hade överlevt på sjukhus", säger han.

Geriatrikprofessor Yngve Gustafson är väldigt kritisk till hur de så kallat palliativa medicinkiten används inom äldreomsorgen. "Allvarligast är att den dödliga cocktailen sker utan individuella läkarbedömningar", säger han.

Geriatrikprofessor Yngve Gustafson är väldigt kritisk till hur de så kallat palliativa medicinkiten används inom äldreomsorgen. "Allvarligast är att den dödliga cocktailen sker utan individuella läkarbedömningar", säger han.

Foto: Umeå universitet

Luleå2020-12-11 05:30

Yngve Gustafson, professor vid Umeå universitet, är känd från olika SVT-serier och framstående debattör rörande problemen inom äldreomsorgen, inte minst under pandemin.

Han har främst uttryckt kritik mot hur covidinsjuknade åldringar behandlas och medicineras.

– Bara sedan i våras är det uppemot 3 000 personer som har hört av sig till mig kring missförhållanden inom äldreomsorgen. Jag har givit råd i hundratalet IVO-anmälningar, då det var uppenbart att äldre hade behandlats illa. 

Oavsett omständigheter rörande fallet med 88-årige Bernt i Luleå menar Gustafson att det generellt sker ett närmast systematiskt överanvändande av det så kallat palliativa kitet på äldreboendena, med tunga läkemedel som morfin, midazolam och haldol.

Geriatrikprofessorn slår fast att dessa läkemedel har en snabb andningshämmande effekt för äldre.

– Allvarligast är att den dödliga cocktailen sker utan individuella läkarbedömningar, och enbart utifrån generella läkarordinationer. Väldigt påtagligt i pandemin, trots att medicinerna som regel leder till döden inom några dygn.

Han reagerar därför över beskrivningen från de anhöriga hur Bernt kraftigt försämrades från ena dagen till nästa, i samband med den palliativa medicineringen och utan att förnyad läkarbedömning gjordes.

– Anmärkningsvärt. Därför helt befogat att barnen gjorde en IVO-anmälan. IVO bör göra liknande kritiska bedömningar av detta fall som när det gäller de covidinsjuknade äldre. 

Regionläkaren Carl-Johan Westborg menar att det palliativa kitet inte har så andningshämmande egenskaper som du påstår?

– Han har i så fall bristfälliga farmakologiska kunskaper. Morfin och midazolam hämmar andningen hos gamla, särskilt i kombination. Även haldol finns på listan över olämpliga läkemedel, då det orsakar hjärtrytmrubbningar och oftast försämrar patienten mentalt. 

– Åldrandet innebär en ökad känslighet för alla dessa läkemedel men är en patient döende kan de lindra ett plågsamt döende. Jag har fått stöd av väldigt många kollegor kring detta och även IVO, som bekräftar i princip allt som jag har larmat om. 

Den utbredda coronadöden i äldreomsorgen hade också kunnat undvikas om fler hade fått sjukhusvård, enligt Gustafson, särskilt då flera i efterhand visade sig vara sjuka av andra infektioner, snarare än covid-19.  

– Majoriteten av de som har avlidit på äldreboenden i pandemin hade överlevt på sjukhus. Av de som trots allt skickades till sjukhus klarade sig uppåt 80 procent, tack vare basal god medicinsk vård och antibiotika, säger geriatrikprofessorn vid Umeå universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!