Kraven på att regeringen med näringsministern i spetsen ska agera i frågan om de drygt 40 hotade Vattenfallsjobben i Jokkmokk har kommit från flera håll.
LÄS MER: Det här måste bli en regeringsfråga
Måndag 22 augusti träffar Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) sin partikollega Mikael Damberg i Stockholm för att diskutera läget. Frågan är vad Damberg kan göra?
LÄS MER: Bernhardssons plan med mötet
– Näringsministerns roll är att prata och diskutera med folk. Ska det fattas ett beslut som ska kunna genomdrivas måste det vara ett regeringsbeslut. Regeringen kan, som ägare till Vattenfall, ge ett direktiv via bolagsstämman, säger Daniel Stattin, professor i bolagsrätt vid Uppsala universitet.
LÄS MER: Damberg kommenterar Vattenfall
Teoretiskt sett skulle alltså regeringen kunna ge ett enskilt direktiv till Vattenfall att rädda jobben men det skulle kunna få andra konsekvenser, enligt Stattin.
– Det är olämpligt för regeringen att gå in i en stor mängd frågor och ge direktiv. Då kan man ta ifrån styrelsen och företagsledningen dess roll. Men vill regeringen agera, om frågan är tillräckligt viktig, så kan de ske genom ägardirektiv.
Vad skulle det kunna vara för typ av viktig fråga?
– Man kan säga att brunkolsverksamheten är ett typexempel på en fråga som är så viktig. Där skulle man kunna agera politiskt och det vore konstigt om man som ägare inte gjorde det. Mycket handlar om principfrågor.
Frågan är om Vattenfallsjobben i Jokkmokk värderas som en principfråga? I Vattenfalls bolagsordning står det att bolaget ska: "affärsmässigt bedriva energiverksamhet så att bolaget är ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion".
Kritiker menar att Vattenfall även borde ta ett socialt ansvar, för jobben och bygden.
– Vattenfall har i bolagsordningen fått ett slags samhällsansvar när det gäller energiproduktionen men det handlar mer om ett miljöansvar än ett ansvar för sysselsättningar, säger Daniel Stattin.
Om bolagsordningen ska ändras krävs ett riksdagsbeslut och då blir den ändringen generellt gällande för hela verksamheten, enligt Stattin.
– I en enskild fråga kan regeringen ge direktiv direkt till styrelsen att de här arbetstillfällena ska vara kvar. Risken är att nästa gång det kommer upp om arbetstillfällen på någon ort i Sverige att samma krav kommer kan komma, säger han.
Så näringsministern kan inte göra något själv?
– Det får han inte göra. Han kan lyssna, prata och försöka påverka men han får inte fatta beslut på egen hand, säger Daniel Stattin.
På onsdagen, dagen innan statsminister Stefan Löfven (S) börjar sin turné i Norrbotten gick näringsminister Mikael Damberg ut och kommenterade Vattenfallsjobben i Jokkmokk. Han säger att han själv har varit i möten med Vattenfall och följt frågan.
– Jag har varit väldigt tydlig med Vattenfall om att jag förväntar mig att de har en dialog som nu finns om regionalt utvecklingsarbete, sade Damberg till NSD sent på onsdagseftermiddagen.
I samma veva kommenterade Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S), via sms till media, att han har fört en positiv dialog med Vattenfalls vd Magnus Hall. Vad det innebär mer konkret är oklart.
LÄS MER: Näringsministern bryter tystnaden
Stattin menar att det ska mycket till innan ministern blandas in. På näringsdepartementet finns en så kallad ägarenhet med ett antal bolagsförvaltare som ofta jobbar i team. Det är, generellt sett, de som brukar föra dialogen.
– Det är de man brukar prata med från bolagets sida. Det ska ganska mycket till innan man bland in ministern, säger Daniel Stattin.
De hotade Vattenfallsjobben ingår i en större översyn som energijätten gör. Något beslut om att jobben ska bort finns inte ännu, enligt Vattenfall.