Krami startade i november förra året och är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, socialtjänsten vid Luleå kommun och Kriminalvården. Syftet med verksamheten är att ge unga män som fastnat i kriminalitet en chans att bryta det sociala mönstret och komma ut på arbetsmarknaden.
Och verksamheten har gett resultat, efter ett år har 21 av 24 inskrivna blivit drogfria, lämnat ett liv i kriminalitet och gått vidare till utbildning eller till ett jobb.
– Der är ett otroligt bra resultat, när de har gått en utbildning får de en insikt och ser det som en stor investering. De kommer längre bort från droger eller kriminalitet och närmare yrken de vill arbeta med, säger Stefan Granberg, Arbetsförmedlingen.
Målet är att deltagarna ska gå ut i arbetslivet, hitta nya sociala sammanhang att vistas i och att de ska bli självständiga samt självförsörjande.
En av dem som har lämnat sitt gamla liv bakom sig är Jens Hannu, 25, som i dag har varit drogfri i tre och ett halvt år. Han har varit med sedan starten av Krami och berättar att han inte tvekade en sekund att delta i verksamheten.
– Jag var less på det som varit och ville bryta gamla mönster, så jag tog chansen och Krami har hjälpt mig väldigt mycket, säger Jens Hannu.
Bland de första deltagarna får göra på verksamheten är att skriva upp sina mål, strukturera upp en vardag och sedan fara på studiebesök för att hitta ett yrke som passar dem. Och det är på den vägen Jens Hannu har hittat sitt framtida drömjobb som svetsare.
– Det första jag sa när jag kom hit var att det inte fanns en chans i helvetet att jag skulle sitta framför skolbänken igen. Men nu sitter jag här, säger Jens Hannu och skrattar.
– Det hjälper att ha ett öppet sinne och när man känner att man tillför något till samhället mår man bra, säger han.
Han fick på en verkstad jobba teoretisk och praktiskt för att lära sig grunderna hur en svetsar.
– Jag kände direkt att jag ville jobba som svetsare, att jobba med händerna är det jag ska göra. Man får jobba från grunden och ser resultaten direkt och vad som behövs fixas, säger Jens Hannu.
Jens Hannu har gått klart första utbildningen och har redan planer för att studera vidare för att utveckla sina kunskaper ytterligare.
– Jag ska ta flera kurser och lägga en licens, säger Jens Hannu.
Du har redan kommit en bra bit på vägen, men var ser du dig själv om fem år?
– Då har jag ett fast jobb och körkort. Och förhoppningsvis familj i framtiden.
Inom en snar framtid kommer verksamheten utökas och även erbjuda kvinnor ett deltagande.
amanda.liikamaa@nsd.se