Ex-direktör får lön – och full pension

Förre landstingsdirektören Gunnar Persson ska få 133 000 för att arbeta som projektledare åt landstinget. Under tiden får han full pension – från landstinget.

PENSIONERAD. Förre landstingsdirektören Gunnar Persson gick i pension 2013. Men nu är han ändå anställd som projektledare.

PENSIONERAD. Förre landstingsdirektören Gunnar Persson gick i pension 2013. Men nu är han ändå anställd som projektledare.

Foto: Bengt-Ake Persson

LULEÅ2014-05-21 07:30

Ärendet ska upp för beslut på landstingsstyrelsen nästa vecka.

Gunnar Persson gick i pension som 62-åring för ett år sedan, och fick då särskild avtalspension – 46 621 kronor i månaden tills han fyller 65 och blir pensionär.

Men nu är planen att ska han jobba åt landstinget igen.

– Han ska jobba som projektledare med utredningen och nybyggnaden av Kiruna sjukhus, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Uppdraget är ett planeringsarbete som ska utföras under 2015.

Perssons pensionsavtal ger honom i dag rätt att arbeta åt landstinget och tjäna högst 44 400 kronor innan pensionen ska samordnas, alltså bli mindre.

Men nu vill landstingsledningen höja den summan, och ge Gunnar Persson 133 300 kronor för uppdraget – utan att pensionen ska minskas.

– Jag har inte själv varit med om att vi gjort så tidigare, men det är inte ovanligt i kommuner och landsting, säger Kent Ögren.

Han kan inte svara på om Gunnar Persson kommer att arbeta för lägre ersättning med tanke på att han redan har en pension från landstinget.

– Jag har ingen aning om det här är billigt eller inte. Men jag vet att det inte finns någon person som är så lämpad som honom. Jag är jätteglad att han vill ta på sig uppdraget, säger Ögren.

Gunnar Persson, som har lång erfarenhet av ledningsarbete i landstinget, har bland annat varit involverad i arbetet med bygget av Sunderby sjukhus.

– Vi har snart inte någon kvar som var med i den planeringsprocessen. Det är ingen lek att bygga ett nytt sjukhus, säger Kent Ögren.

Gruppledarna för oppositionspartierna har informerats om vad som är på gång. Vid det tillfället var det ingen som kom med invändningar, uppger Ögren.

Oppositionsrådet Mattias Karlsson (M) är dock inte helt tillfreds med lösningen.

– Det här kan sticka i ögonen på medborgare och skattebetalare. Frågan är om han inte ska pausa pensionen under den tid han gör jobbet, säger han.

NSD sökte i går Gunnar Persson, utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om