TCOs jämställdhetsindex är ett sätt att följa utvecklingen av hur föräldrar delar på föräldradagarna genom att visa hur stor andel föräldradagar och dagar för vård av barn som kvinnor tar ut.
Indexet beräknas årsvis för hela landet, alla län och även alla kommuner. Ett index på 50 skulle innebära ett helt jämställt uttag mellan kvinnor och män. Allt över det visar att kvinnor tar ut mer än män.
Mätningarna visar att kvinnorna 2016 tog ut 71,8 procent och männen 28,2 proent. Motsvarande siffra för Norrbotten är 71,2 för kvinnorna och 28,8 för männen.
– Jag blir frustrerad över att det går så långsamt. Att kvinnor i Sverige, ett av världens mest jämställda länder, tar ut mer än sju av tio dagar av föräldrapenningen är inte hållbart. Om det fortsätter i den här takten dröjer det 20 år innan uttaget kan sägas vara relativt jämställt, säger Eva Nordmark, ordförande TCO i ett pressmeddelande.
Hon menar att den ojämna fördelningen av föräldrapenning leder till att kvinnor tar huvudansvaret för att få ihop familjens livspussel även efter föräldraledigheten och går ner på deltid för att orka med.
– Att lösa livspusslet genom att kvinnor arbetar deltid får negativa konsekvenser för kvinnors lön, pension, löneutveckling och karriärmöjligheter. Vi i TCO vill se ett arbetsliv där både kvinnor och män har möjlighet att arbeta heltid och där alla har möjlighet att ha ett framgångsrikt yrkesliv.
Just nu pågår en statlig utredning som ska se över föräldraförsäkringen.
– Vår utgångspunkt inom TCO är att uttaget av föräldraledighet på samhällsnivå måste bli jämställt. Det är inte klokt att Sverige går miste om den tillväxtpotential som kvinnors lägre sysselsättning innebär, säger Eva Nordmark.