Först hjulhus som isat ihop.
Sen sträng kyla.
Och i går: fyra avgångar inställda på grund av fordonsbrist.
Norrtåg har inte haft tid att kontrollera exakt hur många avgångar man ställt in i december. Enligt NSD:s uppgifter är det mellan 50 och 100 av totalt cirka 2000.
Lägg till förseningar, kostnader för ersättningsbussar och ersättningsbussar som ställts in och lämnat passagerare i sticket så har ni Norrtågs svarta månad i ett nötskal.
Hur mycket pengar det kostat är oklart.
Norrtågs styrelseordförande Thomas Hägg (S) vill inte spekulera.
- Det är olika ansvarsägare. Driftskostnader tas av Botniatåg, som sköter vår trafik. Underhållet är delvis vår bit. Och fel på tågen är tillverkarens ansvar. Nej, jag har ingen aning, säger Hägg.
Hur allvarligt är det här?
- Det får vi se. Om resandeunderlaget viker är det inte bra. Att varumärket skadats är helt klart, men man ska tänka på att vi har startat ett helt nytt tågsystem över halva Sveriges yta med helt nya tåg. Att det skulle bli inkörningsproblem visste vi. Men inte i den här omfattningen.
Norrtåg har i stort ett inga reservtåg. Men att utöka tågparken eller att skära ned på antalet trafikerade linjer under vinterperioden är inte aktuellt, enligt Hägg.
- Vi minskar inte på trafiken, åtminstone inte i år. Och landstingen har redan investerat en miljard i Norrtåg. Några extrapengar finns inte.
Ett annat problem är att man bara kan reparera och avisa tågen i Umeå, där man har sin enda verkstad.
- En ny verkstad kostar 100 miljoner att bygga. Vi har inte råd, säger Hägg.
Oacceptabelt
Kenneth Backgård, ordförande i Norrbottens sjukvårdsparti och oppositionsråd i landstinget, är styrelseledamot i Norrtåg. Han är kritisk till att tågen inte klarar att leva upp till de krav som leverantören lovat.
- De är byggda för att inte bygga upp is. Ändå är det precis vad som händer. Jag tycker också att tågen ska klara minus 35-40 grader. Det har varit orimligt mycket bekymmer och det är helt oacceptabelt. För Norrbotten del är det viktigt att Norrtåg kommer till rätta med problemen. Inte minst för turismen, vi vet att Kiruna är en mycket populär destination vintertid.
Norrtåg har även siktat in sig på pendlingstrafiken.
Tror ändå på en framtid
- Där är det a och o att vara punktlig. Några minuters försening är väl okej, men en halvtimme är inte bra. Då förstår alla att inställda avgångar är katastrof. Jag tror att många hade sett fram emot att exempelvis arbetspendla mellan Luleå och Boden. Men det går ju inte att komma igång när det ser ut så här. Snart vågar ingen boka en resa.
Backgård tror ändå på Norrtågs framtid.
- Det är en vällovlig satsning. Det är bra för kommunikationerna och även ur miljösynpunkt, och jag tror att man får bukt med problemen väldigt snart. Det måste väl för f-n gå att få tågen att rulla i Norrbotten på vintern?