Ett trendbrott

Gruvligt bra siffror för Pajala och ett tydligt tecken på ett trendbrott. För andra kvartalet i rad redovisar nämligen den blivande gruvkommunen plussiffror när det gäller befolkningsutvecklingen.

Äntligen ett trendbrott. Bengt Niska, kommunalråd i Pajala, är nöjd . För andra kvartalet i rad visar kommen plussiffror i befolkningsutvecklingen. FOTO: Linda Danhall

Äntligen ett trendbrott. Bengt Niska, kommunalråd i Pajala, är nöjd . För andra kvartalet i rad visar kommen plussiffror i befolkningsutvecklingen. FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

LULEÅ2010-08-17 06:00
- Helt fantastiskt och det här sker innan det kommit igång någon gruvbrytning, säger ett jublande glatt kommunalråd Bengt Niska.
Det är visserligen inte frågan om någon jättelik ökning, plus nio personer efter första halvåret, men det ska ses mot bakgrund av decennier av minskad befolkning i Pajala.
- Det vi nu ser är helt klart ett trendbrott. De gruvplaner som finns har skapat en oerhörd god stämning runt om i kommunen, säger Niska.
Han noterar dessutom minskat invånarantal i grannkommunerna Överkalix och Övertorneå.
- Vilket än mer visar att gruveffekten för vår del är mycket stor.
Föryngring
Från den senaste befolkningsstatistiken från SCB vill Bengt Niska utläsa att det skett en inflyttning till kommunen.
- Eftersom det är drygt 30 fler avlidna än födda under första halvåret så måste det rimligtvis vara på det sättet, resonerar han.
Det han nu hoppas på är att det ska ske en föryngring i kommunen.
- Vi måste få fler unga familjer till kommunen. Det är ett måste för att det ska kännas riktigt bra.
Förutom Pajala är det bara tre andra kommuner som mäktat med att öka sin befolkning under första halvåret och det är Kiruna(+5), Älvsbyn(+10) och Boden(+34).
Luleå tappar
I övrigt är det minussiffror, vilket innebär att det totala befolkningstappet under första halvåret är 387 personer. Luleå redovisar den största nedgången(-118).
Centerpartiets riksdagsledamot Frank Nilsson ger socialdemokraterna skulden för befolkningsminskningen.
- Ett trött styre i landstinget som hindrar framväxten av nya jobb inom välfärdsområdet och många kommunalråd som suttit alldeles för länge hämmar vår utveckling.
Kaxig
Det här är dock en argumentering som inte går hem i de socialdemokratiska leden. Partiets riksdagsledamot Karin Åström tycker att Frank Nilsson ska vara lagomt kaxig.
- För det första har den borgerliga regeringen sett till att regionalpolitiken helt försvunnit och för det andra har den under de här fyra åren bedrivit en centraliseringspolitik utan like.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om