Läs mer: EU-migranter flyttar in på härbärget
Läs mer: Lägret vräks: ”härbärge eller hemresa”
Vid öppningen av härbärget RIA Center, med 10 platser, i november sökte sig ett 20-tal hemlösa EU-migranter dit. När det visade sig att det inte fanns plats för alla och att det var samma regler för dem som för de med missbruksproblem ville de inte bo där.
– Det finns tomma platser på det här härbärget i nuläget. Sen ska det beslut som är taget utvärderas och då får vi väl se om den utvärderingen visar om vi behöver göra på något annat sätt. I dag har vi de här platserna och ett par av dem är tomma. Och då ser jag inte i dagsläget att vi behöver fler platser, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).
Men Jonas Brännberg (RS) anser inte att lösningen med RIA håller.
– Kommunfullmäktige sa ju att det inte fanns missbrukare där men verkligheten ser annorlunda ut. Det innebär att platserna inte räcker. Sen fungerar det inte att blanda grupperna. Reglerna där är anpassade för de med missbruksproblem vilket innebär att man inte får ta med personliga tillhörigheter. Resultatet blev att folk fortsätter bo i bilar. Det är det som det måste komma en lösning på. Det är oförsvarbart att kommunen inte kan fixa det, säger han.
I oktober 2015 beslutade kommunfullmäktige om ett permanent härbärge för hemlösa, där även EU-migranter ingick. Boendet skulle hålla öppet året runt och bemannas med personal.
– Under två års tid hade vi haft samverkan mellan olika organisationer, bland annat Svenska kyrkan. I februari 2016 var sista datum för att lämna in en intresseanmälan om att driva härbärget. Ingen sådan lämnades in. Man tyckte att det skulle vara svårt att driva det med det bidrag på två miljoner man skulle få av kommunen, säger Carin Johansson, områdeschef vid socialförvaltningen.
Den 21 november förra året tog kommunfullmäktige beslut om att utgå från nationella samordnaren Martin Valfridssons slutrapport och rekommendationer om hur kommuner bör hantera frågan om EU-migranter. Det tidigare beslutet från 2015 reviderades och istället beslutades det om att upprätta ett härbärge för perioden november-april. Det var så RIA kom in i bilden.
– Tanken var då att fylla härbärget först och sen vandrarhem eller hotell för att lösa ett par dagar för de som inte fick plats. Enligt kommunallagen kan vi inte prioritera någon enskild grupp. Matti Walfridsson är tydlig med att vi ska göra det lagstiftningen ger oss möjlighet till – vilket är nödlösningar. Mer kan vi inte göra, säger Carin Johansson.
– Sen kan jag tycka det är synd att de hemlösa EU-migranterna inte använder sig av RIA där möjligheter till dusch, tvätt av kläder och frukost finns.
Hon hänvisar till regeringen som menar att tillfälliga lösningar i kommunerna inte är rätt väg att gå. Utan att det som behövs är hjälp på plats i EU-migranternas hemländer.
Men Jonas Brännberg (RS) menar att situationen behöver en akut lösning.
– Vi måste se till att människor inte fryser ihjäl i Luleå. Finns det inga civila organisationer som kan fixa det måste kommunen göra det. Det som finns i dag löser inte problemet. Det är ett svek mot de hemlösa, säger han.
I april förra året stängdes det tillfälliga härbärget för hemlösa vid Ektjärn i Gammelstad. Men en lösning med ett nytt tillfälligt boende är inte aktuellt.
– Nej. Nu har vi ett bättre alternativ med personal som är där dygnet runt. Det förra var obemannat och det var inte bra. Man är välkommen till RIA och det finns platser. Det är det budskapet jag har att ge, säger Yvonne Stålnacke (S).