"Ett svartbygge"

Balkongraset på Notviken utreds vidare av åklagaren.Nu visar det sig att fastighetsägaren saknade bygglov för balkongerna. - Ett svartbygge, säger Bo Larsson, stadsarkitekt i Luleå.

"Fastighetsägaren borde ha haft bygglov. De får ansöka om det retroaktivt", säger Bo Larsson, stadsarkitekt. FOTO: Bengt-Åke Persson

"Fastighetsägaren borde ha haft bygglov. De får ansöka om det retroaktivt", säger Bo Larsson, stadsarkitekt. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2009-07-25 06:00
Cirka två veckor har gått sedan balkongraset på Kontorsvägen i Luleå, när åtta personer föll handlöst från andra våningen. Utöver mindre benbrott och skråmor klarade sig samtliga utan allvarliga skador.
Polisen, som har utfört en teknisk platsundersökning, rubricerar händelsen som "vållande till kroppsskada" och ärendet vilar hos åklagarmyndigheten.
Inga dörrhandtag
- Jag har inte satt mig in i ärendet, det är inte prioriterat just nu. Generellt har fastighetsägaren ett ansvar vid såna här olyckor, säger åklagaren Folke Ailinpieti.
Det var ordföranden i bostadsrättsföreningen, Göran Mahrs, som drabbades av balkongraset när han hade vänner på besök. Han vill avvakta den fortsatta utredningen men har vidtagit säkerhetsåtgärder.
- Vi har tagit bort handtagen till samtliga tio balkongdörrar, ingen får gå ut på balkongerna, säger han.
Hans balkong rasade på grund av en för klen konstruktion, gällande såväl infästningar som skruvar. Göran Mahrs balkong, liksom de övriga, ska därför få genomgripande förstärkningar.
- Det kommer kosta föreningen uppåt 200 000 kronor. Det känns för djäkligt men vi får stå ut med en hyreshöjning. Huvudsaken är att balkongerna är säkra.
Konstruktionsexperter har dömt ut balkongernas säkerhet och allting tyder på att den anlitade byggfirman har utfört ett fuskbygge.
Samtidigt visar det sig att bostadsrättsföreningen saknande bygglov när balkongerna byggdes 2005, i samband med en fasadrenovering.
- Vi ansåg inte att det behövdes bygglov, eftersom de ersatte gamla balkonger, säger Göran Mahrs.
"Ett svartbygge"
Enligt Plan- och bygglagen krävs dock bygglov vid både fasadrenoveringar och nya balkonger.
- Om bygglov saknades, rör det sig om ett svartbygge, säger Bo Larsson, stadsarkitekt hos Luleå kommun.
Han förklarar att kommunens byggnadsinspektörer hade en tydligare ansvarsroll innan den nuvarande lagstiftningen började gälla 1987.
- Då granskades ritningarna i detalj, man beräknade hållfasthet och dylikt. Numera gäller byggherrens (fastighetsägarens) ansvar, säger Bo Larsson.
Hade balkongraset kunnat undvikas med hjälp av den gamla lagstiftningen?
- Det är inte säkert att man hade upptäckte slarvet då heller. Just skruvförband ingick inte i detaljgranskningen. Men fastighetsägaren borde ha haft bygglov. De får ansöka om det retroaktivt, säger Bo Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om