Ett steg vidare

De som är drabbade av svåra kroniska sjukdomar ska få gå kurser för att lära sig mer om sina sjukdomar - samtidigt som varaktiga jobb ska skapas.Det är målsättningen med projektet "Steget vidare", som drivs av HSO, Handikappförbundens samarbetsorgan,i Norrbotten.

Ingela Ängsund, Sören Hellström, Monica Carlsson och Christina Lindqvist jobbar med projektet "Steget vidare", som ska lära patienter mer om sina sina sjukdomar. De hoppas att projektet ska bli en permanent verksamhet som leder till varaktiga jobb.FOTO: Eva Sjögreen

Ingela Ängsund, Sören Hellström, Monica Carlsson och Christina Lindqvist jobbar med projektet "Steget vidare", som ska lära patienter mer om sina sina sjukdomar. De hoppas att projektet ska bli en permanent verksamhet som leder till varaktiga jobb.FOTO: Eva Sjögreen

Foto: Eva Sjögreen

LULEÅ2010-02-02 06:00

Ingela Ängsund, Monica Carlsson och Christina Lindqvist är tre av fem långtidsarbetslösa eller långtidssjukskriva som gör praktik på HSO Norrbotten. De arbetar med projektet "Steget vidare" och skapar en kurs för patienter med svåra sjukdomar.
Stort behov
Genom kursen ska de sjuka och deras anhöriga få lära sig mer om de respektive sjukdomarna och lära sig leva med sjukdomarna.
- Det känns väldigt meningsfullt att få arbeta med det här och behovet är stort, säger Ingela Ängesund.
Totalt kan 96 personer, sjuka eller anhöriga till sjuka, som har någon av diagnoserna astma/allergi, bröstcancer, diabetes, hjärtsvikt, mag- och tarmsjukdom eller kronisk smärta få gå kursen.
- Vi har valt just de här sex diagnoserna för att dessa sjukdomar är mycket vanliga. Men förhoppningen är att senare gå vidare med andra sjukdomsgrupper. Här får patienterna information, i små grupper, av medicinska experter på just deras sjukdomar - i stället för att sitta själv och leta information på nätet, säger Sören Hellström, HSO:s projektledare.
Projektet drivs i samarbete med landstinget. Under två veckoslut, näst sista helgen i mars och näst sista helgen i april, får kursdeltagarna träffa läkare, kuratorer samt representanter för läkemedelsföretag, studieförbund, patientföreningar, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
- Det är oerhört viktigt socialt för sjuka att träffa andra i samma situation, säger Monica Carlsson.
- Många vill inte prata om sin sjukdom med sina närmaste. Men här hittar de människor med liknande erfarenheter, säger Ingela Ängsund.
Inte ensam
Enligt Christina Lindqvist blir kursen extra värdefull för den som nyligen fått sin diagnos.
- Då vet man inte så mycket och då är det speciellt viktigt att få information och också att träffa andra med samma sjukdom, känna att man inte är ensam om att vara drabbad, säger hon.
Projektet syftar inte bara till att hjälpa de här patientgrupperna, utan målsättningen är också att kurserna ska bli en permanent verksamhet och att varaktiga arbetstillfällen ska skapas för de fem som nu arbetar med projektet.
- I stället för att bara ha aktivitetsstödet, som är oanständigt dåligt betalt, skulle de då få vettiga löner, säger Sören Hellström.
En hel del anmälningar har redan kommit in till "Steget vidare". Men fortfarande finns platser kvar om man vill delta. Den 17 februari är sista datumet för att anmäla sig.
HSO Norrbotten driver också ett annat projekt, delfinansierat av EU. Två långtidsarbetslösa har skapat en interaktiv portalsida på internet (www.anordnarresurs.se). På sidan kan man söka information om sin sjukdom/sitt funktionshinder och utbyta erfarenhet med andra i samma situation.
- Även med det här projektet är tanken att det ska ge permanenta jobb, med support och uppdatering av portalsidan, säger Sören Hellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!