När vi besökte Eva i april handlade trädgårdsarbetet om att så fröer och små plantor som hon drivit upp i inomhus. Snön låg ännu kvar. Nu har plantorna vuxit sig kraftiga och det har blivit dags att förbereda dem på livet ute i det fria där de sista snödrivorna nu smält bort.
– Nu har rosenskäran, tagetesen och rudbeckian fått knoppar. Jag har precis flyttat ut dem i växthuset så de är lite i chock, säger Eva.
I växthuset står nu blomplantor, pelargoner, tomatplantor och ett olivträd som Eva nästan räknat bort men visade sig leva. I en kruka växer potatis.
Nu är tiden då plantorna ska vänja sig vid lite tuffare temperaturer och få extra mycket ljus.
– De ska växa så det knakar och få känna på det här med utomhusmiljön - avhärdas så att de börjar tåla lite mer varierat väder, som kyla värme och blåst.
Växthusdörren får stå öppen på dagtid och stängs under natten. Eva har en kupévärmare i växthuset och en kall natt fick hon också tända några stearinljus för att få upp värmen lite mer. På en sida i växthuset hänger ett tygstycke för att mildra den starka vårsolen.
– Huvudsaken är att plantorna inte fryser eller får för starkt solljus.
Vad kräver de för skötsel?
– De är som bebisar när de är i växthuset och behöver regelbunden tillsyn. Man får kolla så det inte blir frost, och har det varit sol en hel dag behöver de vatten rätt omgående när man kommer hem.
Om man inte har växthus - vad gör man då?
– Man har dem inne ljust men inte för varmt och hoppas att de inte blir för rangliga. Men det är svårt att få dem kraftiga, det blir ofta för varmt.
Eva driver inte upp altt själv utan kompletterar också med plantor från handelsträdgårdar.
– Snart börjar jag åka runt i handelsträdgårdarna och kolla vad jag vill ha.
Ute i rabatterna har hon klippt ner vissna växter från i fjol och rensat bort de gamla växtdelarna. Här och där tittar knoppar upp ur bruna tuvor.
Ska gamla växter alltid klippas ner?
– Ja men jag brukar vänta till våren, då får de gå i naturlig vila på hösten. De klarar sig ofta bättre då.
Nästa steg är att se till så att jorden är i gott skick för sommarens blommor och blad.
– Nu står jag i startgroparna för att luckra upp jorden och förbättra den. Jag har hämtat ny jord och kogödsel att förbättra med.
Mossa kan vara ett tecken på att jorden behöver mer näring. Eva rekommenderar kogödsel då det är långtidsverkande. Hönsgödsel är kraftigare, men mer kortvarig. Gräsklipp är också bra att gödsla med, eller nässelvatten. Perenner, buskar och träd kan gödslas på våren och fram till midsommar, senare behöver växterna förbereda sig på vintervila.
När förberedelserna i trädgården är klara och nätterna blir varmare blir det dags att flytta ut blommorna i trädgården.
– Det börjar klia i fingrarna, säger Eva.