Ett positivt besked
Gymnasiechefen har utrett och det ser ut att bli en fortsättning för mode & design inom hantverksprogrammet.- Vi är jätteglada, men vi visste att ett positivt besked var på gång, säger läraren Ulrika Lindstedt.
Läraren Ulrika Lindstedt hjälper eleven Erik Thörnqvist. De är båda glada över att mode & design får finnas kvar i Luleå gymnasieby. FOTO: Maria Ekman
Foto: Maria Ekman
Glada elever
Enda skillnaden blir att platserna begränsas till 16 och att mode & design får samsas med frisöreleverna när det gäller kärnämnenas lektioner.
- Det är kanske rimligt med gemensam undervisning i kärnämnena, men nu är det 21 som tagits in i höst och helst borde alla som vill få gå utbildningen, säger Ulrika Lindstedt.
Reaktionen över gymnasiechefens utredning är positiv också hos eleverna.
- Vi är glada att vi inte blir
den sista årskursen, säger Linda Vuorijärvi, Luleå.
- Det finns 18 typiska pojkprogram och åtta typiska flickprogram. Därför är det så viktigt att få behålla mode & design, säger Ulrika Lindstedt.
Orsaken till övervägandet att lägga ner programdelen var de många avhoppen. Det handlar om elever som kommer från andra kommuner och som har svårt att klara att som 16-åringar bo på annan ort. Nu är dock elevantalet stabilt, trots att huvuddelen elever inte kommer från Luleå kommun.
Stipendium
Branschen välkomnar också att den enda textil & design-utbildningen på gymnasial nivå norr om Sundsvall får fortsätta.
"Förutsättningen för att Sverige ska fortsätta utveckla nya produkter och formgivare är att grundutbildningen i vårt land håller hög kunskapsnivå. Luleås konfektionsutbildning är ett sådant lysande exempel", skriver rektorn för Nordisk designskola, som valt Luleås gymnasiebys mode & design som mottagare av ett stipendium, som delas ut till sex utbildningar i Sverige på grundnivå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!