Ett nyfiket folk
De tekniska möjligheterna finns men lagstiftningen försenar utnyttjandet av exempelvis delade läkarjourer på ömse sidor om Torne älv.
LTU:s Michael Nilsson är inne på att utvecklingsenheter för framtidens internet ska förläggas till Norden. "Det måste gå fortare", säger han och pekar på olikheterna i Europa.FOTO: simon eliasson
Foto: simon eliasson
300 på plats
Cirka 300 deltagare från ett 30-tal länder har gett sin syn på ett tiotal EU-finansierade forskningsprojekt.
- Det är nog bara Australien och Afrika som saknas, säger projektledaren Michael Nilsson från Luleå tekniska universitets Center för distansöverbryggande teknik.
Vid sidan om har involverandet av användarna och utvecklingen av nya tjänster och produkter diskuterats (Living Lobs).
- Alla kan ha chans att vara med och påverka från början, säger han och tillägger att intresset bland annat från japanskt håll varit stort för konferensen i Luleå.
Norden i topp
På plats, för att hålla ett slutanförande, fanns infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) som kort redogjorde för regeringens mål under halvåret.
De nordiska länderna ligger i topp när det gäller utnyttjandet av internet.
Enligt Michel Nilsson beror Nordens position på att vi sedan länge varit med och påverkat arbetssätten via fackföreningarna.
- Nu tar vi klivet in i produktutveckling, säger han och betonar att det handlar om en möjlighet att tycka till utan att vara så kallad expert.
Han beskriver Sverige som ett rikt land - inte bara på traditionella naturtillgångar - utan också en mer dold. Vi är ett nyfiket folk.
- Ändå är vi bara i början än. Vi har en unik chans i framtiden, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.
Förenkla vardagen
Införandet av ny teknik har lett till att Svensk kassaservice lagts ned och att äldre därmed inte kan betala räkningar på samma sätt som förr. Många räds också att använda sig av internet.
- Det finns en rädsla för ett tudelat samhälle. Men det är inte bara en generationsfråga, säger Torstensson som menar att den nya tekniken inbjuder till nya möjligheter.
- Naturligtvis ska samhället ta ansvar. Men politikernas roll är inte att stanna utvecklingen eller peka ut vilken väg tekniken ska ta, säger hon och erkänner att den offentliga verksamheten inte varit en nog aktiv part när det gäller att utveckla tjänster för att förenkla vardagen för människor, säger Torstensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!