Ett nattsvart förslag

Ödesdagen närmar sig för övre Norrlands nattågstrafik.- Dras hälften av nattågen till norra Sverige in slår det undan benen på besöksnäringen, säger Jan-Erik Jaensson, vd för Swedish Lapland Tourism.

Ödesdagen närmar sig för nattågstrafiken och opinionen växer mot Rikstrafikens planer på att halvera den.FOTO: Bengt-Åke Persson

Ödesdagen närmar sig för nattågstrafiken och opinionen växer mot Rikstrafikens planer på att halvera den.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-11-11 05:34
Swedish Lapland Tourism företräder 550 medlemmar i turistnäringen i Norrbottens län samt i Skellefteå kommun.
Organisationen är bara en i raden som protesterar mot Rikstrafikens indragningsplaner.
Katastrof
Swedish Lapland beskriver Rikstrafikens indragning som en katastrof för turismnäringen och att det innebär förlorade skatteintäkter.
- Vi kan inte acceptera att Rikstrafiken tillåts sabotera en hel näring. Kostnaden för nattågstrafiken är 80 miljoner kronor per år. Besöksnäringen i Swedish Laplands totala skatteeffekt var förra året 444 miljoner kronor. Till detta ska läggas momsintäkter från utländska gäster på 150 miljoner kronor, säger Jan-Erik Jaensson.
Det styrelsebeslut som redan i augusti skulle ha fattats om inriktningen inför den nya tågupphandlingen nästa år fick efter protester skjutas upp.
Nu är ödesdagen utsatt. Den 29 november ska Rikstrafikens styrelse ta ställning till om det ska bli ett eller två tåg nästa upphandlingsperiod.
Kan rivas upp
- Vi grunnar på ett förslag till beslut och över synpunkterna som kommit in. Innan styrelsemötet har jag inget att säga, säger Rikstrafikens utredare Bosse Andersson.
Han ser inte ställningstagandet novembers sista måndag som definitivt avgörande.
- Alla beslut kan rivas upp, säger Andersson.
I utredningen som styrelsens ska ta ställning till föreslås en halvering av trafiken. Av de ursprungligen tre nattåg som Tågkompaniet körde från år 2000 kommer i så fall bara ett att återstå.
Lönsam indragning
För finansminister Anders Borg är det en lönsam indragning.
Avtalskostnaden halveras för skattebetalarna. Samtidigt frigörs lok och vagnar som kan användas för kommersiell trafik.
Rikstrafikens konsult hävdar att ett nattåg räcker och att trafiken då skulle kunna köras utan statsbidrag, alltså på rent kommersiella villkor. Det tror dock inte Rikstrafiken.
"Enklare standard"
Konsulten anser också att dagens lok och vagnar duger för framtiden och att inriktningen på sovvagnarna snarare bör "vara enklare standard än enbäddskupéer".
Rikstrafiken går dock inte med på den standardsänkningen, men ser ingen anledning att köpa nya lok och vagnar.
Samtidigt som ett tåg föreslås dras in, visar Rikstrafikens utredning på bättre restider när Botniabanan börjar användas i hela sin längd.
Den som stiger på nattåget i Kiruna klockan 19 eller i Boden klockan 22, ska kunna stiga av tåget redan klockan 8.00 på centralen
i Stockholm.
Färre tar tåget
Resandeutvecklingen har varit nedåtgående. År 2002 reste 678 000 med Tågkompaniets nattåg. Nu är SJ operatör och förra året sjönk resandeantalet till 526 000.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om