Ett monopol går i graven

21 av Norrbottens 37 apotek är till salu. Farmacevterna går starta eget-kurser med målet att kanske ta över.- Det blir spännande och arbetsmarknaden ökar, säger farmacevternas kretsordförande Carin Eriksson som bär på egna tankar att ta över eller starta nytt apotek.

Ett monopol är på väg ut. Den borgerliga regeringen gör det nu fritt fram för andra aktörer att driva apoteksverksamhet.                     I  grafiken  ser du listan på apoteken i Norrbotten som är till salu.FOTO: Kurt Engström

Ett monopol är på väg ut. Den borgerliga regeringen gör det nu fritt fram för andra aktörer att driva apoteksverksamhet. I grafiken ser du listan på apoteken i Norrbotten som är till salu.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-05-05 22:10
Hon är verksam som chef för apoteket Diamanten i Gällivare sjukhus.
I hennes kommun säljer staten ut samtliga tre apotek.
- Vi har ännu ingen aning om vem som tar över Diamanten. I början kändes det konstigt, men nu har vi accepterat tanken. Vi får följa med över till nye arbetsgivaren, säger Carin Eriksson.
Många farmacevter har planer på att själva bli apoteksägare när möjligheten nu finns.
Starta eget-möten
- Jag har själv varit på fackets starta eget-möten. Ännu vet jag inte förutsättningarna men inpå nästa år har det nog kl arnat. Nu finns ju också möjligheten att starta nya apotek och inte bara ta över de som redan finns, säger Carin Eriksson.
Sverige är apoteksglest i förhållande till andra europeiska länder. Enligt Carin Eriksson är enheterna mindre och fler utomlands, ofta familjeföretag som gått i generationer.
- Ute i Europa är apoteken privatägda. Sverige har varit ensamt i Europa om statligt apoteksmonopol.
Ingen större risk
Carin Eriksson ser ingen större risk för högre läkemedelspriser.
- Priserna på receptbelagda läkemedel bestäms av myndigheterna. Det som kan hända är att myndigheterna avgör om de ändrar reglerna.
Privatiseringen av apoteken är ett verk av den nuvarande borgerliga regeringen och har mött motstånd hos socialdemokraterna, som vill behålla det statliga apoteksmonopolet .
Tvingas stänga?
- Jag tror att det blir dyrt för skattebetalarna om grossister tillåts äga apotek. Risken finns att det då blir som i Norge med tre stora internationella kedjor. Olönsamma apotek, framför allt i glesbygden, kan tvingas stänga, säger Ylva Johansson (S), vice ordförande i socialutskottet.
Bland apotekskunderna som NSD talade med fanns både tveksamhet och positiva förväntningar på privatiseringen.
- Det är bra nu och jag hoppas att blir lika bra privat. Men det vi inget om ännu, sade Karin Sisth, Luleå, efter ett besök i apoteket Skeppet på Mjölkudden i Luleå.
Duktig personal
Det apoteket är på försäljningslistan och det gillar inte Daniel Fällman:
- Tråkigt med den duktiga personal som finns här på Skeppet. Blir det privatiserat kanske personalen inte blir lika duktig. Risken är att det blir en stor ägare av många apotek, men blir det många ägare så borde det bli lägre priser. Men jag kan inte klaga på priset nu, 9 kronor och 50 öre för en ask medicin som jag köpt till min pappa.
Större utbud
Åsa och Patrik Svanerud bodde en period i Schweiz och var kunder på landets privata apotek.
- Det bör fungera också som privat. Kanske lägre priser och ett större utbud av till exempel naturläkemedel. I Schweiz har apoteken ett betydligt större sortiment, säger de efter besöket i apoteket Skeppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om