Utställningen Klimatgreppet - en solskenshistoria ska visa norrbottningarna vad som kan hända med klimatet om vi fortsätter att leva som i dag. Här kan besökarna själva skapa energi med alternativa energikällor och driva hjul, propellrar och lampor.
- Det är svårt att bygga upp en utställning om saker vi sällan ser. Som energi och koldioxid, säger Susann Johansson på Teknikens hus.
Experiment
Det problemet har de löst genom att visa experiment som smäller, sprutar läsk och bildar moln. Även om dagens visning bara var en generalrepetition inför de riktiga visningarna under sportloven så samlades besökande barn kring Helena Lilja som utförde laborationerna. En av dem var Oliver Gorski, 8 år från Lund, som var på besök i Luleå.
- Det var bra och kul när det smällde och hon gjorde moln, säger han.
En av de första
För åtta år sedan kontaktade Norrbottens energikontor, Nenet, Teknikens hus för att de ville att de skulle göra något om klimatförändringarna. Två år senare stod utställningen klar och var en av de första i sitt slag. Reaktionerna de fick var därefter.
- En del besökare sa att det som vi berättade i utställningen inte var sant, säger Anna Almqvist, en av dem som byggde upp utställningen.
- Nu kan man märka att de har jobbat mycket mer på skolorna med de här frågorna.
Uställningens vandring
Utställningen har vandrat över Sverige och även besökt Budapest. Över 300 000 människor har sett den innan den nu kommit tillbaka till Teknikens hus. Där kommer den visas under våren och under veckorna nio och tio kombineras med laborationerna om vad som händer när koldioxidhalterna blir för höga. Det är en del av 2010 års satsningar på att engagera allmänhet och skolor i klimatfrågan. Men det är inga domedagsprofetior som utställningen kommer med.
- Vi har som utgångspunkt att visa på hoppet för framtiden och att varje litet bidrag till förändring adderar, säger Susann Johansson.
Ett moln av klimatpåverkan
Under sportlovet smäller och ryker det på Teknikens hus. Då ska norrbottningarna med egna ögon få se vad som händer med klimatet.
"Poff" säger det när Helena Lilja häller rumsvarmt vatten på flytande kväve. Det är ett sätt att visa hur moln bildas. "När vi släpper ut mer koldioxid så bildas mer moln och nederbörd", säger hon. FOTO: Jonas Lindsköld
Foto: Jonas Lindsköld
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!