Ett misslyckande?

Är Sverigedemokraternas framgångar ett misslyckande för de etablerade partierna och vad gör de etablerade partierna för att stoppa Sverigedemokraterna från att nå framgångar i nästa val?NSD ställde de frågorna till de Norrbottniska företrädarna för riksdagspartierna.

Stefan Tornberg, länsordförande för centern.  FOTO: Kurt Engström

Stefan Tornberg, länsordförande för centern. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-08-08 06:00
Även om Sverigedemokraterna (sd) möttes av burop när de höll torgmöte i centrala Luleå på onsdagen så går partiet framåt enligt opinionsundersökningarna.
Enligt en väljarundersökning gjord av norska Sentio Research får sd 5,5 procents väljarstöd och har därmed högre siffror än både centern och kristdemokraterna. I flera opinionsmätningar tidigare i sommar har sd fått runt fyra procent (gränsen för att komma in i riksdagen).
Söder övertygad
Partisekreteraren Björn Söder är övertygad om att partiet kommer in i riksdagen vid valet 2010 och att Sverigedemokraterna kommer att flytta fram sina positioner även i Norrbotten, där partiet hittills inte har haft några större framgångar.
- I valet 2002 gick vi starkt framåt i Skåne. 2006 gick vi framåt även i Mellansverige. 2010 kommer vi att bli starka även här, sa Björn Söder i en intervju i gårdagens NSD.
Sd kategoriseras som ett missnöjesparti som fångar upp människor som är besvikna över hur de etablerade partierna hanterar vissa frågor.
Länsordförandena svarar
NSD har ställt två frågor till länsordförandena för de sju riksdagspartierna:

1) Är sd ett missnöjesparti vars framgångar innebär ett underkännande av de etablerade partierna?

2) Vad ska ni inom ert parti göra för att förhindra att sd når valframgångar i valet 2010?

Kristina Zakrisson (s):
1: - Jag betraktar dem som ett missnöjesparti, som ny demokrati. De är populistiska och vädjar till människornas lägsta sidor - att ge andra skulden för allting som är dåligt. Arbetslöshet och sociala orättvisor skapar förutsättningarna för deras framgångar. Där har regeringen ett stort ansvar.
2: - Vi ska inte ta debatt direkt med dem. Det är att ge dem uppmärksamhet. Men vi ska slå hål på de myter och lögner som de sprider, bland annat om invandringspolitiken. 

Åke Eltoft (m):
1: - Grogrunden för sd:s politik är inskränkthet och missunnsamhet. Men i viss mån är det förstås också ett misslyckande av de övriga partierna att låta sd lägga beslag på vissa frågor.
2: - Vi måse visa att sd:s syn på invandring är helt fel. Det måste komma fram att vi behöver invandrarna annars kommer vi att få arbetskraftsbrist. Sd får inte stå oemotsagda i debatten. Taktiken att tiga ihjäl dem fungerar inte.

Jens Sundström (fp):
1: - Till 50 procent är sd:s framgångar en missnöjesyttring och till 50 procent ett resultat av en misslyckad intergrationspolitik. Det skapar en grund för deras politik.
2: - Självklart ska vi ta debatten med dem. Men jag är faktiskt inte så oroad för att de ska komma in i riksdagen. Om de gör det försvinner förhoppningsvis de mest extrema inslagen i partiet och liksom ny demokrati åker nog sd snabbt ut igen.

Börje Lööv (v):
1: - Jag betraktar sd som ett rent missnöjesparti. Sådana kommer alltid att finnas. Det som oroar är sd:s demokratiförakt.
2: - Vi kan inte inrikta oss på att bekämpa ett visst parti. Vi arbetar för att få ut vårt budskap och visa på att det finns någonting mycket bättre än deras destruktiva politik.

Annika Eriksson (mp) - som var på plats vid sd:s torgmöte i Luleå i en tyst protest mot partiets politik:
1: - Det är klart att det är ett slags misslyckande att sd kan få ett så starkt stöd. Hela partiets idé är att utnyttja politiska misslyckanden på ett väldigt populistiskt sätt.
2: - Vi måste lära oss bemöta deras argument, som ibland kan verka helt befängda för oss som ser till exempel alla människors lika värde som någonting självklart.

Stefan Tornberg (c):
1: - Sd fångar upp stämningar som inte finns i de etablerade partierna. Det skrämmer mig inte så mycket om sd kommer in i riksdagen. Det som skrämmer är de stämningar som ger partiet röster.
2: - De etablerade partierna har gjort fel som angripit sd i stället för att diskutera de politiska sakfrågorna. Det ger partiet ett martyrskap som gynnar dem. Och att hindra dem från att föra fram sitt budskap är förkastligt i en demokrati med yttrandefrihet. Vi måste ta diskussionen i stället och visa hur fel de har.

Leif Gramner (kd):
1: - Ja, helt klart har vi misslyckats med att fånga upp många frågor som berör människorna. Det spelar sd i händerna.
2: - Vi måste våga diskutera frågor som invandring och integration och visa att de finns mycket bättre alternativ än sd:s politik för att lösa de problem som finns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!