"Ett lysande exempel på elefantsjuka"
Det stormar på nytt kring landstinget och ekonomin. Då väljer läkarförbundets ordförande Robert Svartholm att med full kraft döma ut landstingets organisation.
- I denna jättestora organisation sitter ett antal personer längst upp i denna hierarki och pekar och beslutar hur det ska vara. Det håller inte, de har ingen som helst aning om hur det fungerar på golvet. Det här är ett lysande exempel på elefantsjuka.
Robert Svartholm vill med andra ord se en helt förändrad organisation av landstinget.
- Besluten måste decentraliseras och det måste till mer av samverkan. Lokalt inflytande och mer demokrati, helt enkelt.
"Förändra och decentralisera"
Robert Svartholm är dessutom övertygad att en förändrad och decentraliserad organisation kommer att ge positiva avtryck i landstingets kassa.
- Det finns självklart en rad faktorer som påverkar landstingets ekonomi i negativ riktning, till exempel befolkningsminskningen. Men om de som finns på golvet,och som vet vad det handlar, får vara med i förändringsarbetet så kommer att ge en rationellare och effektivare verksamhet och som kommer att påverka ekonomin i rätt riktning.
Stark kritisk mot landstingets ständiga besparingar är också Vårdförbundets avdelningsordförande i Norrbotten, Katarina Johansson. Hon anser att landstingsledningen angriper problemet från helt fel håll.
Räknar bara pengar
- Vår åsikt är att landstingspolitikerna först måste besluta vilken vård som ska erbjudas norrbottningarna och att därefter bestämma vilken organisation vi ska ha. Nu gör ledningen precis tvärtom och är helt inriktad på att enbart räkna pengar.
Katarina Johansson har dessutom svårt att se hur landstingsledningens utfästelser om samma vård, trots minskade resurser, ska kunna infrias.
- Det här är en ekvation som inte går ihop för oss. Vi befarar att de neddragningar som nu sker kommer att leda till ökade vårdtider.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!