Ett knöligt beslut
I Sverige är potatisen ett viktigt livsmedel. Nu vill Greenpeace stoppa genmanipulerade knölar.- Det handlar om vår mat och vårt liv, säger Akiko Frid, Greenpeaces kampanjledare mot genetisk modifiering.
Greenpeaces Akiko Frid vill få med sig Luleåborna i kampen mot genmanipulerad potatis. FOTO: elisabeth hedman
Foto: elisabeth hedman
Men odlingarna är inte okontroversiella.
Klartecken
Redan i mitten av 90-talet ansökte Skåne-företaget Plant Science Sweden, ägt av multinationella BASF, om tillstånd för att odla Amflora-potatisen,
I år fick företaget EU-kommissionens klartecken.
I går stod Akiko Frid från Greenpeace på Storgatan i Luleå för att väcka opinion mot genmanipulering.
Greenpeace anser att det är särskilt viktigt att livsmedel inte manipuleras.
- Det finns inget sätt att skilja den manipulerade potatisen från annan potatis, säger Frid.
Papper
Amflorapotatisen odlas för att att producera stärkelse som bland annat används för papperstillverkning. Även om potatisen inte odlas som livsmedel är det enligt Greenpeace risk för att den blandas med matpotatis.
- Den här genmanipulerade potatisen har varit kontroversiell hela tiden. Det har inte gjorts tillräckliga riskbedömningar. Potatisen har tillförts en gen som är resistent mot antibiotika, säger Frid.
Sammanblandning
Enligt Greenpeace är antibiotikaresistenta bakterier redan ett problem för människors hälsa. Det finns också stor risk för sammanblandning med matpotatis, säger hon, och tillägger att det finns annan potatis som inte är manipulerad och som har samma egenskaper som den här
- Vi vill att Jordbruksverket ska svara på frågan: varför tar man denna risk? Till och med en del av stärkelseindustrin i Europa har tackat nej till den, det är inte en företagsprofil att förknippas med den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!