Ett kilo bomull är 13 kilo potatis

Hälften av våra kläder är gjorda av bomull. Till att odla ett kilo bomull går det åt ett kilo kemikalier och minst 10 000 liter vatten.Det är fakta från utställningen Fair fashion på Norrbottens museum. Den innehåller också fantasieggande återbruksmode.- Jag ska sluta köpa kläder, säger Börje Ekström.

En läcker aftonkreation gjord av gamla jeans möter den som går på utställningen Fair fashion.

En läcker aftonkreation gjord av gamla jeans möter den som går på utställningen Fair fashion.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-10-02 06:00
Det handlar om en utställning från Världskulturmuseet som invigs på lördagen och ska visas till 28 mars nästa år. NSD går på förhandsvisning på torsdagen. Museilektor Börje Ekström och museipedagog Annika Josbrant presenterar utställningen.
Blir gråtfärdig
Fair fashion - som betyder rättvist mode - visar på förfärliga fakta när det gäller bomullskläder och man lämnar den uppskakad och något ångestfylld.
- Jag blir gråtfärdig och tänker aldrig mer köpa nya kläder, säger Börje Ekström och visar på sina svarta bomullsjeans och den svarta t-shirten i bomull.
Det går åt ett kilo kemikalier och mellan 10 000 och 30 000 liter vatten till att odla ett kilo bomull!
- Det leder till vattenbrist och försaltade jordar som upphör att fungera. Och den jordbruksmark som behövs för att ge ett kilo bomull skulle kunna generera 13 kilo potatis eller 15 kilo ris, säger Börje Ekström.
En blå flod
Han berättar om barn i fabrikerna i Indien som arbetar under vidriga förhållanden.
- Det är förhållanden som vi i Europa hade i början och mitten av 1800-talet. Karl Marx agerade mot detta kapitalistiska förtryck. Sedan exporterades det, säger Börje Ekström.
Han visar också ett reportage om tillverkning av "de giftiga jeansen" i Lesotho i Sydafrika i tid-skriften Fokus. En blå flod är bara ett av alla förfärande spår efter vad som var tänkt som klädkedjan Gaps hjälpprojekt till förmån
för hiv- och aidsdrabbade i Lesotho.
Svårt reda ut
Annika Josbrant påpekar hur svårt det är att reda ut under vilka förhållanden kläder produceras.
- Huvudleverantören kan ha ett gott miljötänkande och ta ansvar medan underleverantörerna inte gör det. Till exempel jeans tillverkas i så många led. En underleverantör kan ha hand om tillverkningen av fickor, säger hon.
Frakten av jeans är en historia för sig.
- Det tillsätts gifter och antimögelmedel för att jeansen ska klara frakten, säger Annika Josbrant.
Skolor inbjuds
Fair fashion innehåller tack och lov också en mer hoppfull del. Den visar på fantasieggande återbruksmode, bland annat en alldeles fantastisk aftonkreation gjord av gamla jeans.
En övergång från ständigt ökande nykonsumtion till återbruk och second hand kan hjälpa vår blödande jord.
Annika Josbrant ser fram emot att få diskutera Fair fashion med Norrbottens unga. Alla länets skolor inbjuds att komma och ta del av utställningen.
- Den ställer frågan "Måste vi sluta shoppa?", säger hon.
Börje Ekström vill svara på den frågan genast.
- Ja, det måste vi. Att shoppa är inte livets mening. Vår jord klarar inte det, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om