"Ett jobb väntar på mig"

Krysskungen Börje Lööw känner sig djupt kränkt av sin partiombudsman Bertil Bartholdsson.- Jag har jobbat för partiet i 33 år utan tanke på ekonomisk ersättning och är inte ekonomiskt beroende av ett gruppledaruppdrag, säger Lööw.

Redo i Kätkäsuando för att hoppa upp i sadeln. Bengt Niska  laddade upp inför loppet med en hejaramsa. Pekka Naalisvaara, Kurt Wennberg, Harry Ranta kyrö, Bengt Niska, Tomas Nilsson, Anne Niska och Sara Naalisvaara.

Redo i Kätkäsuando för att hoppa upp i sadeln. Bengt Niska laddade upp inför loppet med en hejaramsa. Pekka Naalisvaara, Kurt Wennberg, Harry Ranta kyrö, Bengt Niska, Tomas Nilsson, Anne Niska och Sara Naalisvaara.

Foto:

LULEÅ2010-10-01 06:00

Bråket inom Vänsterpartiet rasar nu för öppen ridå efter Bartholdssons utspel i torsdagens NSD, där han hävdade att Lööws ambition att kvarstå som gruppledare i kommunfullmäktige bara handlar om att få full politikerpension.
- Den grövsta personliga kränkning jag råkat ut för. Bartholdsson borde som fullmäktigeledamot känna till att det är en omställningsersättning som samordnas med annan inkomst. Skillnaden mellan åtta och tolv år är marginell. Det måste finnas något annan botten, säger Börje Lööw.
Tjänstledig
Han tillbakavisar påståendet att han skulle hänga upp sin personliga ekonomi på det politiska uppdraget.
- Om jag inte blivit gruppledare hade jag tjänat mera än vad det politiska arvodet nu är. Jag är tjänstledig från Green cargo och innan valet talade jag med min arbetsgivare om att jag kanske kommer tillbaka.
Om de påstådda problemen inom fullmäktigegruppen och främst kvinnorna i gruppen, säger Lööw:
- Det hade varit bra om han tagit upp det med mig i stället för att gå ut i NSD. Jag har varit gruppledare i åtta år och haft en väl fungerande grupp med bra stämning. Det förekommer alltid kritik, men det är ett inslag i och en naturlig del av processen.
Tjänstefel?
Börje Lööw ifrågasätter att Bartholdsson som ombudsman tar ställning i den interna striden.
- Att en distriktsombudsman är så djupt involverad är oroande. När han går ut med detta offentligt är frågan om det är förenligt med avtalet eller om det är tjänstefel.
Bertil Bartholdsson beskrev i NSD hur han fick uppfattningen att Lööw beordrade honom att ta ställning för Lööw i nomineringsstriden.
- Det är ren lögn att jag skulle utnyttja min ställning som hans chef. Han bara hittar på. Uppenbarligen tar han till alla vapen han kan hitta i denna infekterade historia.
Stannar du kvar som vanlig ledamot i kommunfullmäktige om du blir bortröstad som gruppledare?
- Vi ska inte gå händelserna i förväg. Det svara jag på om den dagen skulle komma, säger Börje Lööw.
FAKTA Arvoden
För mandatperioden 2006-2010 beslöts att månadsarvodena för respektive gruppledare skulle vara:
Karl Petersen (S) 48 023 kr
Mattias Karlsson (M) 36 000 kr Börje Lööw (V) 26 000 kr
Thomas Olofsson (FP) 26 000 kr Camilla Hansen (C) 26 000 kr
Annika Eriksson (MP) 22 000 kr Conny Sundström (KD) 22 000 kr
Jonas Brännberg (RS) 24 000 kr Dan Ankarholm (NS) 20 000 kr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om