"Ett jobb som inte borde ha utförts"

Frågan är om det var Vattenfall, Luleå energi eller Enboms alltjänst som var ansvarig dagen när Patrik Lundmark dog på Likskär utanför Luleå 2010.
- Som det såg ut på arbetsplatsen var olyckan egentligen oundviklig, säger Christer B Jarlås, åklagare.

Än har inte Maria Lundmark fått svar på vem som bar ansvaret för arbetsmiljön den dagen hennes man dog på Likskär under elarbeten.FOTO: Kurt Engström

Än har inte Maria Lundmark fått svar på vem som bar ansvaret för arbetsmiljön den dagen hennes man dog på Likskär under elarbeten.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2013-05-15 08:50

Efter tre år möttes de inblandade i fallet då elektrikern Patrik Lundmark dog på Likskär onsdagen den 24 mars 2010.

På tisdagen inleddes en tre dagar lång rättegång om vem som bär ansvaret för att det kunde hända.

Christer B Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund har
rubricerat brottet som arbetsmiljöbrott med vållande till annans död.

Han håller alla tre företag för ansvariga. Enligt honom saknades arbetsmiljöplan, riskbedömningar och det hade inte utsetts någon elarbetsansvarig.

Underentreprenörer
Det började med att Luleå energi elnät AB gick ut med en upphandling för bygge av ledningsnät
på ön Likskär utanför Luleå. Den upphandlingen vann Vattenfall Services Nordic AB. Det bolaget anlitade i sin tur två underentreprenörer.

Under rättegångens första dag handlade det mycket om att klarlägga vilka krav Luleå energi lagt på Vattenfall som huvudentreprenör.

- Elektrikerna gjorde ett jobb som inte borde ha utförts, sa kammaråklagare Christer B Jarlås när han inledde rättegången.

Tätt mellan ledningarna
Längs ön går det både en högspänningsledning och en lågspänningsledning, under en kortare sträcka går de tätt intill varandra. Båda ledningarna skulle bytas ut. Lågspänningsledningen går till stugor på ön och därför ansågs konsekvenserna som små om den stängdes av, vilket också gjordes. Om högspänningsledningen hade stängts av hade andra kunder drabbats.

Vattenfall skrev i sin offert att de kunde göra jobbet utan att koppla bort elen i högspänningsledningen.

- Det var inte avgörande för att de fick jobbet, sa Sten Engström, chef vid Luleå energi.

Åklagaren berättade däremot att de övriga anbudsgivarna hade angivit att de kunde behöva stänga av strömmen vid något tillfälle.

Lutande stolpar
Ett vedertaget sätt att byta stolpar och sätta nya ledningar är att luta de gamla stolparna och låta de strömförande ledningarna sitta kvar, medan arbete med de nya pågår.

Borttagna stag
Just intill stolpe 31 som Patrik Lundmark arbetade i stod stolpar till högspänningsledningen som hade haft stag. Det beror på att det hade varit svårt att få den att stå stabilt, till exempel på grund av att det inte gick att gräva tillräckligt djupt.

Stagen hade tagits bort och grävmaskinisten från en annan underentreprenör hade grävt vid stolparna så att de nu lutade.

- Det var en person som är anställd på Vattenfall Services som var arbetsledare på stället, även för elektrikerna. Den personen var även arbetsmiljöansvarig, sa Ulf Tängman, chef på Vattenfall.

Under tisdagen förhördes ansvariga på Vattenfall, Luleå Energi, Enboms alltjänst samt den anställde som arbetade med Patrik den dagen det hände.

Rättegången fortsätter onsdag och torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!