Ett gripande brev

Ett brev betyder så mycket.Ett brev från Montessori-skolan i Barsebäck till park-chefen i Luleå betyder att stadsparken får en ny is-skulptur efter nyår. - Eleverna där gör änglar till förmån för barn som kämpar mot cancer. Vi vill stödja dem genom att bygga ängeln i parken, säger Stefan Johansson.

" En glad parkchef, Stefan Johansson, står framför årets snödjur, en sugga och två kultingar, i stadsparken i Luleå. I handen håller han de 16 breven från Barsebäcks Montessori.FOTO: Bengt-Åke Persson

" En glad parkchef, Stefan Johansson, står framför årets snödjur, en sugga och två kultingar, i stadsparken i Luleå. I handen håller han de 16 breven från Barsebäcks Montessori.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-12-28 06:00

Barnen i klass 3-4 på skolan Barsebäcks Montessori läser om Sverige i geografin.

När de nådde upp till Norrbotten berättade läraren Elisabeth Persson om de fantastiska snödjur som varje år dyker upp
i stadsparken i Luleå.

De tittade på djuren på Luleå kommuns hemsida och i böcker om snödjuren som kommunen har gett ut. Alla blev helt begeistrade och eftersom det snöade
i Barsebäck den dagen ville alla springa ut och bygga egna snödjur.

Men då uppstod frågan: Hur gör man?

Gillar ekorren
Fröken Elisabeth föreslog att barnen skulle skriva till parkförvaltningen i Luleå och fråga hur man gör. Så kom det sig att att det hos parkchefen, Stefan Johansson, damp ner ett kuvert innehållande brev från fröken själv och från hennes 15 elever.

Barnen har många synpunkter och frågor om isdjuren/snödjuren. Här några exempel:

Tilda: Jag gillar mest ekorren, snödraken, vargen och skogsharen. Jag undrar hur man får dom så fina?

Amanda: Jag tycker bäst om skogsharen och katten. Hur målar ni djuren? Var får ni all snö ifrån? Hur länge står djuren kvar? Har alla djur rutschkana?

Disa: Hur lång tid tar det att göra ett snödjur? Går dom inte sönder? Hur mycket snö behöver man? Var kommer snön ifrån?

Axel: Jag gillar ekorren. Hur hal är rutschkanan?

Gripande brev
Brevet från Barsebäcks Montessori innehöll också en present i form av en ängel.

Ett av barnen i klassen, Kevin Persson, är sjuk i cancer och de andra barnen har tillverkat och sålt änglar för att ge Kevin och de andra barnen på sjukhuset där han ligger lite guldkant.

Det var alltså ett roligt och samtidigt gripande brev som kom. Kevin Persson skriver att han fick leukemi i april och har genomgått jättemånga tuffa cytostatikabehandlingar och drabbats av många infektioner.

Om snö skriver han:

"Snö tycker jag om. Man kan bygga snökojor, åka snowracer och skidor. Att bara vara ute i naturen är mysigt".

Parkchef Stefan Johansson har nu skickat ett brev till barnen med svar på frågorna.

Han avslöjar också en fin hemlighet för NSD:

- Barnens ängel ska bli en isskulptur i parken efter nyåret. Vi vill på det sättet uppmuntra deras arbete för barn med cancer, säger han.

Höll föredrag
Snödjuren, alla med tillhörande rutschbana, och den årliga julkalendern i stadsparken i Luleå har genom åren väckt mycket uppmärksamhet - nationellt och internationellt. Människor blir imponerade av den så levande vinterparken.

- Vi lyckas ta vara på vintern. På en träff i Stavanger med IFPRA, en internationell organisation för parker och rekreation, blev jag ombedd att hålla ett föredrag om vinterparken. När jag visade bilder på snödjuren och från adventskalendrar så fotograferade japanerna och kineserna oavbrutet, säger Stefan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om