Ett gräsligt ljud

Sommaren är ett bra test på hur grannsämjan fungerar. Väldigt många retar sig på att grannen klipper gräsmattan tidigt på morgonen eller sent på kvällen.– Försök med tidsbestämmelser för gräsklippning, säger Magdalena Ribbing, ledande expert på etikett

Foto:

LULEÅ2013-07-04 09:24

Granntvister är inte ovanligt.

Motorgräsklipparens ljud kan reta gallfeber på många, i alla fall om grannen ”kör igång” tidigt en morgon eller på kvällen då många vill sitta utomhus, på uteplats, altan eller balkong, och njuta av våra få sommarmånader.

Finns det något mer irriterande än när grannen en fin sommarkväll drar igång motorgräsklipparen samtidigt som en egna familjen ska njuta av mat och samtal utomhus?

– Vid en undersökning visade det sig att 20 procent hade någon typ av tvist med grannarna, säger Villy Hansen, regionchef på Villaägarnas riksförbund, region norr (Norrbotten och Västerbotten).

Den goda viljan

Är det någon som vet så är det alltså Villy Hansen som ger några goda tips om hur ni får grannsämjan att vara god (se artikel nedan).

– Det krävs ju god vilja från båda parter för att det ska fungera. Jag tycker att man ska avstå från hårda anklagelser och älta inte det förflutna. Att sätta upp lappar och anslag är det sämsta sättet att hantera den här typen av frågor.

Lappar i tvättstugor och på dörrar är ju annars väldigt vanligt. Är vi konflikträdda i Sverige?

– Det tror jag. Det är betydligt bättre att ta kontakt med den person det berör och prata med denne.

Ljud och buller är ett vanligt skäl till osämja grannar emellan ,berättar Villy Hansen.

– Oavsett om det är gräsklippare eller ljud från villan.

Även om 20 procent i Villägarnas undersökning angav att de hade haft tvister med grannarna så är det väldigt få ”grannbråk” som leder till rättsligt efterspel. Just vad avser problem med träd och grenar, snöras och så vidare så regleras detta i jordabalken och plan - och bygglagen.

Ribbings råd

För att verkligen rådfråga en expert tog NSD tog kontakt Magdalena Ribbing.

När är det okej att klippa gräset och när bör man avstå?

– Denna sommarfråga återkommer år efter år och det verkar helt omöjligt att få människor att inse att de inte är ensamma utan ingår i ett sammanhang så snart andra individer finns inom hör- och synhåll.

– Mitt förslag är att tala med störarna, vänligt, vänligt, vädja till deras medmänsklighet, känsla för hyfs och deras goda uppfostran. Hjälp dem att bortförklara sig genom att säga ungefär ”du vet det säkert inte, men faktum är att din gräsklippare har ett väldigt starkt ljud”. Försök få dem att gå med på tidsbestämmelser för gräsklippning, mellan exempelvis 10-11 och 15-17.

Om inte det hjälper?

– Skaffa öronproppar!

Tips: Så blir du en bra granne!

¤ Var schysst och trevlig. Sådant smittar av sig på omgivningen.

¤ Pratas vid. Genom en dialog kan man ofta komma fram till sådant som ingen hade tänkt sig från början.

¤ Avstå från hämndaktioner. Om grannen hade fest och vid ett enstaka tillfälle var något för högljudd, behöver du ju inte starta motorgräsklipparen tidigt nästa morgon.

¤ Älta inte vad grannen gjorde för flera år sedan.

¤ Prata med varandra. Dialog är alltid bättre än meddelanden på dörren eller anslagstavlan.

¤ Heja på varandra. Den absolut enklaste och bästa ingången till en bra kontakt.

¤ Värna om varandras privatliv.

¤ Stör inte grannar med buller och höga ljud.

¤ Tala om för grannarna innan du ska ha fest.

¤ Var gärna frikostig och låna ut prylar och verktyg till dina grannar.

¤ Vakta gärna huset då grannen är på semester.

(Tips från Villy Hansen, Villaägarnas Riksförbund)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!