Ett fritt internet ska ta Piratpartiet till Bryssel

Piratpartiet brinner för ett fritt internet.När det gäller arbetsmarknaden, klimatfrågorna och jordbruket saknar de politiska visioner.- Vi har inga sakfrågor på andra områden, säger Mattias Bjärnemalm, EU-kandidat för Piratpartiet som gästade Luleå i går.

"De unga stöder oss", säger EU-kanditaten Mattias Bjärnemalm om Piratpartiets medlemsboom. FOTO: Bengt-Åke Persson

"De unga stöder oss", säger EU-kanditaten Mattias Bjärnemalm om Piratpartiets medlemsboom. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-05-27 06:00
EU-valets uppstickare Piratpartiet har vind i seglen. Opinionsmätningar visar att de skulle få sex procent av rösterna om det var EU-val i dag.
Piratpartiet vill göra fildelning av upphovsrättsskyddat material lagligt.
Hoppfull inför valet
- Det är en mänsklig drift att dela med sig av upplevelser. Det kan vara musik, film, kunskap, vad som helst. Den driften är bra och den ska man inte kontrollera, säger Mattias Bjärnemalm, som är partiets tredjenamn på vallistan till EU-parlamentet.
Piratpartiet är starkt emot ökad kontroll av internet och värnar om individers privatliv. Fokuseringen på ett fritt internet kan räcka för en biljett till Bryssel.
Mattias Bjärnemalm är hoppfull inför valet.
- Jag tror vi kan komma gott och väl över tio procent, om vi får unga människor att gå och rösta. Det visade sig förra valet att uppstickarpartier missgynnas i opinionsmätningarna. Junilistan fick fyra procent i mätningarna men 14 procent i valet, säger han.
I Norrbotten fyrdubblades medlemsantalet i Piratpartiet på en vecka efter domen mot Pirate Bay. I dag är 1 500 norrbottningar medlemmar i partiet som totalt har drygt 46 000 medlemmar i Sverige.
Saknar politiska visioner
- När konflikten blev så tydlig tvingades folk att ta ställning. Och det är unga människor som stöder oss. De spenderar mycket tid på internet, säger Mattias Bjärnemalm.
Piratpartiet saknar politiska visioner när det gäller flera andra områden såsom arbetsmarknaden, miljön, sjukvården, jordbruket.
- Vi driver inte de klassiska höger eller vänsterfrågorna just för att vi tycker att våra frågor är viktigare, säger Mattias Bjärnemalm.
Om ni kommer in, vilka vill ni samarbeta med?
- Vi är väldigt raka med att vi inte tar ställning där utan vi kommer gå till de olika partigrupperna som ligger närmast oss och se var vi får störst utrymme för våra frågor. Det kommer vara en förhandlingsprocess, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om