Ett dygn senare – röntgen igång igen

Drygt ett dygn efter den enorma vattenläckan fungerar röntgen igen. Fyra kubikmeter vatten hann forsa ut.

Vattnet flödade in i rummet där datortomografi-utrustningen står. Bodil Sundbom, verksamhetschef, berättar att personalen gjorde allt för att skydda tekniken som är värd miljontals kronor.

Vattnet flödade in i rummet där datortomografi-utrustningen står. Bodil Sundbom, verksamhetschef, berättar att personalen gjorde allt för att skydda tekniken som är värd miljontals kronor.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2014-02-21 14:31

Klockan var vid 17 på torsdagen och de flesta av dagpersonalen hade precis gått hem från röntgenavdelningen på plan 4. I korridoren mitt mellan två stora datortomografi-utrustningarna brakade det loss i taket. Vatten forsade med ett enormt tryck mitt framför ögonen på personalen som var kvar, däribland röntgens verksamhetschef Bodil Sundbom.

Tekniskt fel

– Det var en decimeter med vatten på golvet, det flödade ända ut i väntrummet. Personal från andra avdelningar kom hit och vi försökte bygga upp barriärer med filtar för att skydda utrustningen. Vi höll på och jobbade med att torka upp till 21 ungefär, säger hon.

Det var ett tekniskt fel som utlöste läckan i sprinklersystemet. Först efter 45 minuter kunde vattnet stängas av – då hade fyra kubikmeter hunnit läcka ut.

– Vi får vara glada för att det här inte hände mitt i natten, säger Bodil Sundbom.

Vid datortomografi kollas bland annat olika organ i kroppen för att kunna ställa snabba diagnoser – till exempel om det är en blodpropp eller blödning vid en stroke. De åtta-tio patienter som bokats in på undersökningar under fredagen fick avbokas. Under tiden de två röntgenapparaterna var ur funktion hade Sunderby sjukhus beredskap att skicka akuta patienter till övriga sjukhus, främst Piteå.

– Men det har vi inte behövt göra i så stor utsträckning, det kanske rör sig om en patient, säger Bodil Sundbom.

Röntgenutrustningen igång

Är det bara datortomografin som inte fungerat?

– Ja, skelettröntgen, MR-röntgen, ultraljud, kärlröntgen har kört på som vanligt, säger Bodil Sundbom.

Vid lunchtid på fredagen hade vattnet torkats upp helt från golvet och personalen kunde konstatera att en av de två datortomografiutrustningarna fungerade efter en testkörning. Nu kan de ta emot akuta patienter igen.

– Vi kommer snart vara igång igen, men vår verksamhet med tidsbokade patienter kommer nog påverkas av det här en tid framöver, säger Bodil Sundbom.

Avfuktare hade ställts in för att torka upp i de rum som drabbats värst. Vattnet har också spridit sig till underliggande våning där bland annat akutmottagningen finns, men deras verksamhet kunde fortsätta som vanligt trots vattenskadorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om