Ett dignande bord med läckerheter för matglada

Den spanska skinkan smakar...svingott.- Mat med kärlek smakar bättre, säger Patrik Eriksson och skrattar.

Smaka på! Linda Rönnbäck bjuds på smakprov av Simon Laiti. Efter 14 dagars diet skulle Linda Rönnbäck göra en kall delikatesstallrik till sig och maken på fredagskvällen.FOTO: Bengt-Åke Persson

Smaka på! Linda Rönnbäck bjuds på smakprov av Simon Laiti. Efter 14 dagars diet skulle Linda Rönnbäck göra en kall delikatesstallrik till sig och maken på fredagskvällen.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-04-25 06:00
Det var öppet hus och provsmakning hos stjärnkocken Simon Laiti på fredagen. Matintresserade Luleåbor fick chansen att sätta tänderna i en rad smakbitar från ett 15-tal producenter från hela Europa.
Patrik Eriksson, från ett importföretag
i Stockholm, berättade om de olika delikatesserna.
- Det kanske kan tyckas uttjatat, men bra mat handlar om delikatesser av absolut bästa kvalitet och etisk djurhållning.
Allehanda godsaker
Bordet är dukat med allehanda godsaker. Ostar och skinka, oljor, bröd och mycket annat.
Ibericoskinkan från den sydvästra delen av Spanien, i regionen vid Huelva, är en spansk svartfotsskinka av högsta kvalitet.
Grisarna har smaskat sig mätta på ekollon och ett genetiskt fel hos grisen gör att fett sprängs in i köttet på, så att säga, naturlig väg. Skinkan lagras i 40 (!) månader innan den är klar för middagsbordet.
Dyr?
Svindyr faktiskt...
2 000 kronor kilot är kundpriset.
- Fast ingen reagerar över att betala 15 kronor för ett tuggummipaket och man behöver ju inte handla så mycket. Två skivor räcker för att det ska bli en smakupplevelse.
Patrik Eriksson tror också att svenskarna blivit beredda att betala mer för riktigt bra mat.
På bordet finns också en fransk ost som översatt till svenska heter Blå fåraherden.
- Producenten har anställt 15 ensamstående kvinnor för att mjölka. Hans mamma var ensamstående och det är ett sätt att hjälpa ensamstående kvinnor.
Tryffelsalami och ost
Handgjord tryffelsalami från Piemonte i norra Italien var en annan delikatess, och en blåmögelost från Lombardiet lagras tre månader
i grottor och därefter tre månader i dessertvin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om