– Vi såg en ökning hela tiden, ända fram till coronautbrottet, säger Charlotte Reinholdt, projektledare vid regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM).
Målet var att ha minst 3000 resenärer i månaden i februari 2020.
– Vi har inte exakt statistik men på de turer vi räknade hade vi nästan 2000 resenärer, och det var långt ifrån alla. Vi kan faktiskt ha haft ungefär 3000 resenärer, säger Reinholdt.
Resultatet är godkänt, anser Christer Berglund, affärschef vid operatören Vy.
– Vi började från noll. Det finns ingen tradition av att arbetspendla med tåg mellan Boden och Luleå. Sedan har vi successivt byggt upp kundunderlaget. Men ambitionen är förstås mycket högre. Antalet resenärer ska minst fördubblas på sikt, säger Berglund.
I stället för att ta nästa steg under våren 2020 har pendeltåget tvingats ner på sparlåga.
– Vi har tappat 75-80 procent av resenärerna i ett läge där vi var redo att växla upp. Bland annat var vi en samarbetspartner vid SM-veckan, som ställdes in. Det är naturligtvis inte positivt. Men vi får hoppas att situationen återgått till den normala till hösten, säger Christer Berglund.
Sedan premiären den 1 april 2019 har ett antal åtgärder gjorts för att anpassa verksamheten. Bland annat har man skruvat i tidtabeller, förbättrat parkeringsmöjligheter och varit ute bland företag och informerat.
– Exempelvis har vi varit i kontakt med företag i närheten av Notvikens station som har personal som arbetar i Boden, säger Charlotte Reinholdt.
En faktor som kan bidra till ökat tågresande är att det stora arbetet med att bygga ut väg 97 inletts.
– Vi hoppas att det kan ge ytterligare resenärer och att folk ska upptäckta tåget. Vi har inga köer alls, säger Charlotte Reinholdt.
Ytterligare en pusselbit som kan öka resandet faller på plats när tågtrafiken mellan Luleå, Boden, Kalix och Haparanda öppnar om knappt ett år, den 1 april 2021.
– Vi räknar helt klart med att det kommer att ha effekt.
Charlotte Reinholdt vill inte ange någon exakt nivå på antalet resenärer som RKM vill uppnå för att vara nöjd. Men det är ingen hemlighet att man sneglar mot sträckan Umeå–Vännäs, som har 10 000 resenärer i månaden.
– Men där har man fler turer och är etablerade sedan ett längre tag. Vi har tidigare räknat med att det tar tre år för att etablera verksamheten fullt ut och det gäller fortsatt, säger hon.