Luleås stadspark hade renoverats med en budget på knappt 26 miljoner kronor när kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S), Bertil Bartholdson (V) och MP:s dåvarande gruppledare Malin Svedjeholm satte sig ner på trappan framför den nybyggda scenen. Det var den 19 augusti 2021 och de skulle presentera kommunens nya mål om ett klimatneutralt Luleå år 2040.
– Vi ser att vi behöver göra mer för att minska vår klimatpåverkan och det måste gå snabbare än vi tidigare trott, sa Carina Sammeli.
Kommunstaben fick uppdraget att ta fram konkreta förslag på hur utsläppen från kommunens transporter, byggnader, mat, energi och konsumtion ska minskas. En miljö- och klimatstrateg rekryterades och ett nytt "klimatpaket" skulle presenteras innan årsskiftet.
Så blev det inte.
– Det har gått rätt dåligt minst sagt, konstaterar gruppledaren Evelina Rydeker (MP) ett år senare.
Koldioxidutsläppen måste ner med 60 procent innan år 2030. Men nu tycks Luleå ligga sämre till i sin klimatomställning jämfört med många andra kommuner. Luleå har rasat från plats 60 till 134 i Sveriges miljökommuners ranking, klart efter jämförbara kommuner som Umeå (87) och Skellefteå (34).
– Ett av målen i vår överenskommelse var att vi ska placeras topp tio inom fem år. Så det har ju inte gått framåt, säger Evelina Rydeker.
Det har inte saknats förslag, däremot har flera fått kalla handen i fullmäktige. Nya trafiklösningar med mer bilfria ytor, bättre kollektivtrafik, en kommunal bilpool, solel och att låta vissa markytor bli vild natur igen. Även Naturskyddsföreningens förslag om hyggesfritt skogsbruk av kommunens skog avslogs. MP ville upprätta en koldioxidbudget och en klimatplan med mätbara delmål, men fick nej.
– Efter det tog vi fram en egen enklare koldioxidbudget och skänkte den till kommunen. Det var ju inte så krångligt eller dyrt. När vi väl fick en klimatstrateg på plats beställde hon direkt en koldioxidbudget från WSP som visar samma som vår gjorde, att utsläppen behöver minska med 16 procent per år för att klara framtiden, säger Rydeker.
Hon tycker att Luleå kommun inte gör så mycket utan "rider på en våg av grön industri", med till exempel batterifabriken Northvolt, vindkraftsparker och miljardsatsningar på det som kallas grönt stål.
– Man har diskuterat laddstolpar till elbilarna som ska köpas in men det räcker inte på långa vägar. Det är flera punkter som vi helt fallerar på, Luleå kan så mycket bättre.
Även Bertil Bartholdson (V) tycker att arbetet gått långsammare än väntat. Han tror att man underskattade vilken arbetsbörda det skulle bli, men upplever också att politikerna i fullmäktige agerat bromsklossar i vissa frågor.
– Man är enig på ett teoretiskt plan om att vi ska minska utsläppen. Men när det kommer till konkreta åtgärder där man vill gynna kollektivtrafik och gång- och cykeltrafik, då kommer det direkt återremisser om att vi ska ta större hänsyn till att alla ska få köra bil överallt i stort sett. Då kan vi aldrig stiga på någon miljöranking.
Hur viktigt är klimatet jämfört med andra stora frågor?
– Det är generellt mänsklighetens viktigaste fråga. Staten är kanske en viktigare aktör, men kommunen kan dra sitt strå till stacken och alla måste hjälpas åt på alla plan. Utsläppen sker ju till stor del lokalt.
Inte heller Carina Sammeli (S) är nöjd.
– Jag kan hålla med om att det går långsamt. Det har tagit en hel del tid att ta fram vilka förslag som ska komma. Å andra sidan vill jag inte att vi i politiken är inne i alla detaljfrågor, vi ska peka ut riktningar och det har vi gjort i och med att vi ska bli klimatneutrala.
Hon tycker att statistiken som rankingen bygger på ska tolkas med viss försiktighet eftersom förändringar av mätmetoder brukar kunna ge ganska tvära kast. Men Carina Sammeli medger att det gått i fel riktning för Luleå.
– Det är klart att vi ska uppåt och vi måste ta besluten som krävs för att bli klimatneutrala.
En utmaning är att ta fram förslag som går i takt med människorna. Till exempel blir bilar och trafik alltid en konfliktfråga, enligt Carina Sammeli.
Har ni något nytt på gång på klimatområdet?
– Jajemän, men det kan jag inte säga något om än eftersom det inte kommit upp på vårt (kommunstyrelsen) bord.
Vad vill du säga till Evelina Rydeker som är missnöjd?
– Jag håller med henne om att vi behöver öka tempot.