Hamnköket ligger vid Lövskärs hamn och sedan 20 år tillbaka är det Steve Miell som hållit i verksamheten. Coronapandemin gjorde att Hamnköket höll stängt hela förra sommaren och nu, i slutet av maj nästan ett år senare, är det högst osäkert om restaurangen kommer vara öppen i någon form.
– Det blir att vi arrenderar ut den eller inte öppna alls på grund av att det fortfarande är osäkerhet med covid, säger Steve Miell och fortsätter:
– Jag kommer inte köra det, jag har gått i pension.
Norrbotten har fortfarande höga smittotal och då är det inte lätt att driva restaurang och planera verksamheten. Vanligtvis brukar restaurangen öppna någon vecka in i juni och det är inte länge dit.
Fördelen med att ligga i hamnen är att Hamnköket haft tillgång till den färskaste fisken som finns att få tag på. Under de 20 år som Steve Miell kockat i Lövskär har han köpt många kilo lax från fiskarna. Det har bara varit att trava ner till fiskebåten och välja – en tanke han omedelbart gjorde verklighet av för 20 år sedan.
– Det var långt innan ekologisk mat och närodlat men jag var övertygad om att det vill jag göra, att handla lokalt från fiskaren och förädla fisken hundra meter från havet. Och sedan utvecklade vi det under alla år och sen hållit fast vid det. Jag förfinade hela konceptet, säger Steve Miell.
Steve Miell hade önskat mer stöd från kommunen, exempelvis att det finns en bussförbindelse eller någon annan typ av stöd eftersom restaurangen varit ett utflyktsmål under årens lopp. Det har varit motigt ibland.
– Man blir ju inte yngre. Man ska stå och laga mat 14 timmar om dagen och med allt som ingår som städning och bokföring och allt annat. Det tar kraft, säger han.
Sälja byggnaden är inte aktuellt för Steve Miell som äger fastigheten med sin fru. Även om det snart är sommar så har han inte helt räknat bort att någon skulle kunna hyra in sig och ta sig an restaurangen redan i sommar.
– Så kan det vara men det kan jag inte avslöja. Vi håller på och förhandlar just nu. Vi får se, säger Steve Miell.
Det blir inte Steve Miell i köket i år heller och även om han säger sig ha tagit pension så utesluter han inte helt möjligheten att han dyker upp bakom grytorna igen.
– Det kan hända att jag får en otrolig inspiration och drar igång igen, säger han.