Ester blev länets förstfödda 2015

Nyårsupén var avslutad. Storebror nattad. Tolvslaget närmade sig. Då ville Ester komma ut.

FÖRSTFÖDD. Ester blev först född i länet 2015.

FÖRSTFÖDD. Ester blev först född i länet 2015.

Foto: Kristofer Naess

LULEÅ2015-01-01 14:40

Det blev lite bråttom för Luleåborna Björn Lindberg och Lina Huhta. Redan tidigt under nyårsaftonen började värkarna komma, detta trots att deras bebis inte var beräknad till den femte januari. Men det var rutinerade föräldrar det handlade om. Väskorna var redan packade i bilen.

– Vår tidigare son kom två veckor för tidigt, så det här var ändå på övertid, säger Lina Huhta.

De hann avsluta nyårsmiddagen, natta treåriga storebror Otto och sedan vid tiotiden körde de mot Sunderby sjukhus. Klockan en minut över tolv gick vattnet och sedan gick allt mycket fort. Kvart i två på nyårsnatten var Ester född, och blev därmed årets förstfödda i Norrbotten.

– Hon var lite tagen när hon kom, säger Lina Huhta.

– Men ska man vara först då blir det så, säger pappa Björn Lindberg.

Björn har redan hunnit fundera en hel del på de olika alternativen som funnits. Om Ester fötts 2014 eller 2015.

– Det blir en konstig fixering vid datum. Vid andra sidan året kändes det bra att hålla igen och skjuta upp det. När det gått över klockan tolv var det bara att ställa om. Det handlar ju om när man börjar i skolan och sådant, säger han.

– Men då är ju jag också lärare förstås.

Nu blir det en kortare vistelse på BB. Mest för att Ester en kort period efter födseln fick åka in på barnmedicin för att få syrgas.

– Det blir kanske till på lördag, säger Lina Huhta.

Nyårsnatten på BB var lugn. Det nya årets förstfödda markerade med en röd knapp på en i övrigt tom anslagstavla. Framåt morgonen blev det även en blå knapp av tvåan.

– Jag vill säga ett stort tacka till alla som jobbar här, det kändes tryggt, speciellt när det blev lite action, säger Björn Lindberg.

Lina har bara sina kollegor ett stenkast bort. Hon arbetar som läkare på medicinkliniken på Sunderby sjukhus.

Hur känns det att vara först?

– Det blir lite minnesvärt för alla som var med. Det var intressant att sätta den första nålen på en helt blank tavla, säger Björn Lindberg.

Blev det stressigt?

– Nej, inte direkt. Det vara snarare så att vi pratade om att vi skulle klara av nyåret innan vi åkte in, säger Lina Huhta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om