Den miljöpartistiske veteranen Peter Eriksson, 60, blir kvar i regeringen, men byter portfölj. Tidigare har han haft ansvar för bostads- och digitaliseringsfrågor, men nu byter han arbetsplats till utrikesdepartementet och får titeln biståndsminister.
– Jag var inte beredd på att få den här frågan, säger Peter Eriksson.
Stefan Löfvens erbjudande fick honom att göra en helomvändning. Planerna på att lämna regeringen och flytta hem till Kalix och Veniksel på heltid lades åt sidan och nu har Eriksson fullt fokus på att arbeta med utrikespolitik.
– Jag hade egentligen tänkt att jag skulle åka hem och göra något helt annat, men jag måste erkänna att det var väldigt svårt att säga nej till det här uppdraget.
Du var inställd på att kliva av?– Ja, jag var det.
Han säger att internationella frågor alltid legat honom varmt om hjärtat, inte minst i de tidigare rollerna som språkrör för MP och ledamot i Europaparlamentet.
– Det är väldigt spännande och intressant. Sverige är också lite av en stormakt när det gäller internationellt samarbete och globalt utvecklingsjobb.
När den nya regeringen presenterades på måndagen sade Eriksson att Sveriges röst i världen inte ska vara en järnnäve som skrämmer och hotar, utan snarare en Lovikkavante.
– Många länder försöker påverka och få respekt genom järn, stål och vapen. Vi skapar respekt och förtroende genom att ha en varm och öppen hand mot omvärlden.
I den fyrpartiöverenskommelse som regeringen vilar på står det att biståndet ska uppgå till en procent av bruttonationalinkomsten och det ska fördelas med större fokus på demokrati. Det kan betyda att bistånd i högre grad villkoras och att pengar går till fristående organisationer snarare än till stater.
Eriksson ser också framför sig att allt mer av biståndet används för klimatinsatser.
– Jag skulle tro att det kommer vara nödvändigt i allt biståndsarbete över hela världen.
En annan faktor som fått Eriksson att fortsätta med politik är överenskommelsen MP träffat med S, C och L och som innebär startskottet för ett nytt samarbete i svensk politik.
– En viktig förändring som jag hoppas kan skapa energi till svensk politik.
Hur ser du på kritiken mot till exempel fördelningspolitiken?– Klart det finns en sådan kritik och den är delvis rättmätig, men det finns många andra saker man kan göra för att det ska dra åt andra hållet. Det finns många chanser till det så jag är inte så orolig. Viktigast är att ekonomin går hyggligt och att arbetslösheten är låg.
Eriksson, kommunalråd i Kalix mellan 1998 och 2004, tog plats i regeringen i maj 2016 när han ersatte Mehmet Kaplan (MP) och blev bostads- och digitaliseringsminister. Då lämnade han Europaparlamentet, där han suttit sedan 2014. Mellan 2002 och 2011 var han språkför för Miljöpartiet.