Den mörkaste säsongen på året är nu här.
– Det är många som avstår från utomhusaktiviteter på grund av rädsla, säger Linn Gerhardsson, vd och grundare av företaget Alarmwear.
Det vill hon ändra på med en ny typ av överfallslarm som är brottsförebyggande. Larmet består av tre delar – en app, ett midjeband och ett handhållet larm, som kommunicerar med varandra. Tanken är att det ska verka brottsförebyggande genom att larmet visas. Det handhållna larmet har även ett ljud i form av ett kvinnoskrik och samverkar med både midjebandet och appen om ett överfall skulle ske.
– Jag tycker det är intressant att andra överfallslarm har ett ljud som påminner om ett billarm, det är få som reagerar på ett så vanligt ljud. Vi vet idag att 7 av 10 våldtäcksoffer blir paralyserade. Därför är det så viktigt att ha ett ljud på larmet som omgivningen reagerar på. Vi har skapat en produkt som hjälper användaren att göra sin röst hörd, säger Linn Gerhardsson.
Alarmwear startade som Linns examensarbete när hon utbildade sig till civilingenjör med inriktning produktdesign.
– En av de saker jag reagerade på tidigt var att dagens larm marknadsförs som ”liten, diskret och ser inte ut som ett traditionellt larm vilket ska lura förövaren”. Detta till skillnad från hur vi med ljus och dekaler tydligt vill visa när vi har larmat hus.
Alarmwear arbetar nära poliser, brottsofferjourer och liknande för att skapa så trygga produkter som möjligt.
Linn Gerhardsson blev för sin innovation länsvinnare i Region Norrbotten av Sveriges största innovationspris till minne av Alfred Nobel år 2019.