Vegansk Janssons frestelse
Till såsen:
2 dl vegansk matlagningsgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
1 1/2 tsk salt
2 msk tamari
2 msk kaprisspad
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk sandelträ (finns att köpa i påse i välsorterade butiker, ger den typiska "ansjovissmaken")
1 krm oregano eller mejram
1 krm vitpeppar
1 krm tsk kanel
1 krm tsk malen ingefära
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen kardemumma
1 gul lök
5-600 g potatis
0,5 dl ströbröd eller panko
vegansmör
Strimla potatis och lök, varva i “smörad” ugnsform. Vispa ihop alla ingredienser till
såsen och häll över potatisen. Täck med ströbröd och klicka smör över. Grädda cirka en timme i 190-200 grader.
Aubergine i sillinläggning
1 fast aubergine
Salt
Sedan vilken sillinläggning man vill.
Till exempel en vanlig 3-2-1 lag, som man med fördel kryddar med hel nejlika, kryddpeppar, rödlök och lagerblad.
Skär auberginen i lagom stora "sillbitar". Lägg i durkslag och strö över rikligt med salt. Rör om och låt
stå ett par timmar. Koka upp vatten och lägg i auberginen, låt koka cirka en minut. Sila och krama ur vätskan. Varva aubergine, lök och kryddor i rena burkar. Koka upp lagen och häll över. Låt svalna och ställ in i kylskåp över natten. Använd som sill, i vilka "silliga" recept som helst, exempelvis sillsallad.
Fyllda “ägg”:
Cirka 15 ägghalvor, en mjuk silikonform fungerar bäst
2,5 dl osötad mandel- eller sojamjölk
1 tsk agar agarpulver
1 nypa svart salt / Kala namak (smakar svavel och ger en tydlig äggsmak, finns att beställa i nätbutiker)
Rör ihop allt i en kastrull, koka upp, slå av värmen, rör om och häll i silikonform.
Låt stelna (tar cirka 20 minuter)
Skeda ur äggen, spara innanmätet till fyllningen.
Fyllning:
Innanmätet från ägghalvorna
En liten bit fast tofu, naturell eller rökt.
En nypa gurkmeja - för den gula färgen.
En nypa, eller mer efter smak, svart salt
1 msk vegansk majonnäs (se separat recept)
Kryddning efter smak
Mixa allt till en slät smet, häll i plastpåse och klipp ett litet hål i ena hörnet. Spritsa
fyllningen i de urgröpta “äggvitorna”. Toppa med tångkaviar, dillkvist eller vad du vill.
Supersnabb veganmajonnäs
1 dl naturell sojamjölk
Rapsolja eller valfri neutral olja, 2 - 3 dl
1/2 msk salt
1 msk senap
2 msk äppelcidervinäger
Häll mjölken i en mixer, starta mixern och gasa på till högsta hastighet. Häll i oljan i en tunn stråle tills blandningen “stelnar”. Tillsätt övriga ingredienser och starta mixer igen, om majonnäsen känns lös, tillsätt lite olja så tjocknar den snabbt. Smaka av med salt, senap och vinäger efter tycke. Håller cirka 10 dagar i kylskåp.
Ugnsbakad mandelost
3 dl skållad mandel
4 msk citronjuice
1 dl vatten
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk salt
Mixa alla ingredienser till en slät smet. Lägg i en silduk i kylen över natten.
Lägg i smord form och grädda i 175 grader ca 40 minuter. Osten ska ha fått lite färg.
Ringla olivolja över osten och strö över örter efter smak.