Enigt beslut om väststopp i porten

Luleå kommun blir först i landet att portförbjuda gäster som är klädda i något som visar tillhörighet till organiserad kriminell verksamhet.- Ingen ska behöva stöta på dessa element i kommunala lo-kaler, säger Mattias Karlsson, Moderaternas gruppledare.

LULEÅ2010-01-26 06:00
Det var ett enigt arbetsutskott
i kommunstyrelsen som på måndagen beslöt att lägga in förbudet i handlingsplanen mot den organiserade brottsligheten.
Även andra grupper
Förbudet omfattar också den som hyr lokal av kommunen.
Hyresgästen eller en arrangörs ledande personer får inte vara medlemmar i någon organisation som är kopplad till kriminell verksamhet.
Bakgrunden till beslutet är att Luleå nu har medlemmar i Hells Angels bosatta i kommunen, men portförbudet gäller också andra grupper som bär synliga kännetecken om tillhörighet till en kriminell organisation.
- Det är inte prövat så vi vet inte hur det faller ut. Men det är en tydlig markering från en enig kommunledning över alla partigränser att det här tycker vi är viktigt. Vi vill inte ha dessa plagg i våra lokaler, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).
- Ett djärvt beslut och vi är stolta över att vi visar vad vi tycker. Om det här skulle falla måste vi gå vidare och försöka påverka lagstiftaren, säger Mattias Karlsson.
Förbudet innebär att om en person iklädd Hells Angeles-väst går in i Kulturens Hus för att låna en bok i biblioteket, kommer personalen att uppmana personen ta av plagget som visar tillhörigheten till den kriminella organisationen.
Inget väktarsamhälle
Skulle västbäraren vägra kommer personalen att kalla på polis.
Kommunledningen ser dock ingen anledning att anlita väktare för att säkra efterlevnaden av förbudet.
- Vi ska inte bygga ett väktarsamhälle för att vi fått sex fullvärdiga medlemmar i Hells Angels, säger kommunalrådet Karl Petersen (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om