Engelmark: Ny utredning – men gamla problem kvarstår

En ny utredning om skolstrukturen kan komma fram till exakt samma sak som Framtidens skola. Men det gamla beslutet är ett avslutat kapitel, anser Socialdemokraterna.

"Luleås problem har inte försvunnit bara för att vi gör en ny utredning", konstaterar Emma Engelmark (S).

"Luleås problem har inte försvunnit bara för att vi gör en ny utredning", konstaterar Emma Engelmark (S).

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-11-20 17:00

– Nu är Framtidens skola passé. Vi vill ha in nya vindar och en ny vision där diskussionen inte bara handlar om lokaler utan om elevers rätt till bra utbildning, säger Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Beskedet på presskonferensen i torsdags från S och M var att man delvis går resultatet i folkomröstningen till mötes. Beslut som inte genomförts stoppas, och en ny utredning för skolor och förskolor ska genomföras med extern hjälp.

– Vi har fått kritik för att underlag och kalkyler varit undermåliga. Det har blivit ett tryck på förvaltningen. Extern hjälp ska bli ett stöd i det arbetet.

undefined
Vid presskonferensen där S och M berättade om sin gemensamma inriktning deltog Anders Josefsson, Sana Suljanovic, Emma Engelmark och Fredrik Hansson.

Utredningen delas upp av tidsskäl, eftersom skolor är i dåligt skick. Först ut är Gammelstad, centrum och Tuna.

– Det måste bli klart under 2021, säger Engelmark.

Vem bestämmer vilka konsulter som ska användas?

– Det är inte säkert att det blir konsulter. Men någon slags extern hjälp. Det gör skolchefen.

Vad är det som ska utredas?

– Det här kring fastighetsekonomi och skolstruktur. Stadsbyggnadsförvaltningen är ju också en part.

Men argumentet att större skolor ger bättre förutsättningar att möta lärarbristen i framtiden, är det något som kommer att omprövas?

– Där har vi en inriktning som förvaltningen är trygg med. Men det är klart att svårigheterna med lokalytor och hur det påverkar verksamheten också måste finnas med. Vi vet att vi har 1 800 kvadratmeter överyta sett till antalet elever. 

undefined
Skolstrukturen i Gammelstad tillhör de frågor som ska utredas först. Beslutet tidigare har varit att samla alla elever vid Stadsöskolan och bygga ut eller bygga en ny skola.

Kan det bli så att en ny utredning landar i exakt samma svar som den gamla?

– Luleås problem har inte försvunnit bara för att vi gör en ny utredning. Så svaret är ja. Men det kan också bli så att man kommer fram till något nytt. Det viktiga är att utredningen startar på noll och görs förutsättningslöst med stöd av nya ögon. Jag ser redan reaktioner på sociala medier att allt bara är ett spel för galleriet. Det gör mig ledsen. Vi gör det här för att vi vill lyssna.

I beslutet från folkomröstningen finns att man ska värna byar och stadsdelar?

– Där har vi också sagt att vi ska ta fram ett förslag om service på landsbygden.

undefined
Digitala lösningar kommer att användas för att nya dialoger ska genomföra i utredningen, enligt Emma Engelmark.

Hur ska ni i utredningen genomföra dialog med folket i dessa tider?

– Den biten är viktig. Det är så synd med coronaviruset. Vi måste hitta digitala lösningar. Vi politiker kommer att vända oss till vårdnadshavare, elevråd och personal.

Vad kommer allt att kosta?

– Omöjligt att svara på i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!