Sedan den 1 maj har Region Norrbotten en ny driftsorganisation. Av den nya organisationens 14 högsta chefsroller – posten som regiondirektör, cheferna för regionledningens stödfunktioner samt cheferna för regionens sex divisioner – besitts endast fyra av kvinnor. En av dem – Anna-Stina Nordmark Nilsson – fortsätter i rollen som regiondirektör, vilket är den högsta chefpositionen.
Den sneda könsbalansen i den nya organisationen kritiseras nu av Socialdemokraterna i regionfullmäktige. De menar att chefstillsättningen inte är representativ för könsfördelningen bland regionens personal.
– Vi vet att kvinnor utgör cirka 80 procent av personalen. Och då tycker vi att det ska speglas bland cheferna också. Fördelningen just nu sänder ut felaktiga signaler om kvinnors karriärsmöjligheter i regionen, säger oppositionsrådet Anders Öberg (S).
Han vill att regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård (SJVP) och regionledningen nu svarar på varför könsfördelningen ser ut som den gör.
– Vi ska lämna in en skrivelse till nästa fullmäktigesammanträde. I den ska vi också fråga om regionledningen tycker att jämställdhetsarbetet i regionen går åt rätt håll, säger Anders Öberg.
När Kenneth Backgård får höra om den socialdemokratiska kritiken menar han att det politiska styret inte har varit delaktigt i rekryteringsprocessen och därför inte kan lastas för könsfördelningen.
– Men jag tycker också att det låter som att Anders Öberg försöker misskreditera regiondirektören när det gäller hennes rekrytering till chefsposterna. Från mitt håll känner jag stort förtroende för det rekryteringsarbete hon har genomfört, säger Kenneth Backgård.
Han tycker också att Socialdemokraterna inte tar hänsyn till att kvinnliga chefer är i klar majoritet i regionen som helhet, samt att två av de nuvarande manliga toppcheferna är tillförordnade och planeras att ersättas av kvinnor när de avslutar sina tjänster. Att könsfördelningen på chefsnivå ska motsvara könsbalansen bland de anställda ser Kenneth Backgård inte som önskvärt.
– Där tycker jag att Anders Öberg har fullständigt fel. Målet är en balans på 50–50, oavsett hur könsfördelning ser ut bland personalen. Vi måste ju räkna jämställt åt båda hållen. Och i det ingår så klart en utmaning i att rekrytera fler män till regionen, säger han.