En utbildning på liv och död
Varje minut är dyrbar, därför borde fler lära sig hjärt- lungräddning.- Tiden är jätteviktig, säger Christina Norgren.
Kristina Niemi och Christina Norgren är instruktörer i hjärt- lungräddning på Sunderby sjukhus hjärtavdelningar, där provdockan Tom bor i eget "rum". FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Årligen får drabbas cirka 15 000 personer av hjärtstopp. De flesta sker utanför sjukhusen.
- Ungefär 5 000 inträffar på sjukhus, säger Norgren.
Måste vara aktiv
Hon och Kristina Niemi är instruktörer i hjärt- lungräddning. Åsa Schön som är huvudinstruktör för hela sjukhuset i utbildningen som rekommendes av HLR-rådet.
- Målet är att varje år utbilda två instruktörer. Vi har nog utbildat 60 på sjukhuset nu, säger Schön.
Som instruktör måste man också vara aktiv. Om man inte utbildar inom två år stryks man och måste gå kurs igen.
De har också tillgång till hjärtstartaren som finns i en liten ryggsäck.
Trots Sunderbyns storlek finns den bara på tre ställen. En äldre modell finns också att tillgå.
Apparaten, som i enklare utförande kostar cirka 20 000 kronor, styr hur personalen ska agera beroende på hur hjärtat agerar.
- Förr vi fick hålla koll själv. Hjärtstartaren är väldigt säker, säger Schön och tillägger att det är en enkel apparat som gör stor nytta.
Larm till fyra personer
När en patient drabbas av hjärtstopp i Sunderbyn går larm till fyra personer, som måste ringa upp och kolla varifrån.
- Vi jobbar på att få veta från vilken avdelning direkt, säger Schön och berättar skräckhistorien om när hon vid återringningen fick beskedet att personen gått för dagen.
Storleken på sjukhuset har sina nackdelar. Det är exempelvis svårt för dem att nå exempelvis psykiatriska avdelningen på önskad tid.
Vill ut till allmänheten
- Ibland har de mycket att göra på intensiven som ligger närmare och har därför inte tid, säger Niemi.
Bristen på kunskap gör att hjärtsköterskorna vill komma ut till allmänheten. Att det är viktigt att lära sig att trycka på rätt sätt och på rätt ställe. Att det händer att något revben går sönder, men det är värt det, om livet räddas.
Om någon faller ihop livlös, inte är kontaktbar och saknar andning och puls efter att ha blivit skakad är det dags att larma och gripa in.
30 tryck på hjärtat (kompressioner) ska följas av två snabba inblåsningar. Fortsätt i 30 minuter eller tills hjälp kommer eller personen vaknar.
Kvinnorna påpekar också att många organisationer genomför den fyra timmar långa hjärt- lungutbildningen, bland annat Röda korset. Att chansen att överleva ökar till 75 procent om defibrillator finns att tillgå vid hjärtstopp.
- Inte ens på Kallax finns det en. Chansen att rädda liv skulle förlängas om det kom en dit, säger Kristina Niemi som också skulle vilja att hjälpmedel fanns i Coop Arena och i Smedjan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!