En tragedi för Malmbanans vänner

En månad efter branden i Karlshäll pågår upprensningsarbetet fortfarande för fullt. Jan Långström, sekreterare i Malmbanans vänner, menar att det har gått för fort fram.

HJUL. Vissa av hjulaxlarna är fortfarande i brukligt skick.

HJUL. Vissa av hjulaxlarna är fortfarande i brukligt skick.

Foto: Björn Nyström

LULEÅ2016-07-28 06:00

I måndags hölls ett möte mellan Malmbanans vänner, Luleå kommun och återvinningsföretaget Kuusakoski om det rådande städningsarbetet som pågår där de gamla Tyskmagasinen stått.

– Jag kan tycka att det hände saker lite för fort i början. Men jag tror att vi kan var på väg mot en lösning snart, säger Jan Långström.

För tågentusiasterna i Malmbanans vänner är branden en tragedi på flera plan. Unika tågvagnar och tågdelar har samlats i det västra magasinet i över 30 år. Jan Långström blickar ut över förödelsen på platsen.

– Helst skulle man ju vilja gå hem och tänka på någonting annat när man ser det här, säger han.

Åtta stycken stålvagnar från mitten av nittonhundratal hade magasinet som hem. Om somrarna drev föreningen trafik med tågen.

– Flera tågföreningar i Sverige har varit snälla och erbjudit sig att låna ut vagnar till oss, men problemet är att vi inte har någonstans att förvara dem nu, säger han.

I dagsläget finns inga planer på en ny förvaringsplats åt tågen. En stor del av verksamheten som Malmbanans vänner bedriver hängde på det stora utrymmet som nu gått förlorat.

– På sikt kan det ju bli svårt att driva vidare muséumet, säger han.

Trots att upprensningen pågår för fullt har Malmbanans vänner tagit vara på det som gått att rädda. Föremål som bromsblock och hjulaxlar går fortfarande att använda.

– Vi har varit här och plockat en del grejer. Vissa är mer eller mindre ovärdeliga, säger han.

Trots det oerhörda bakslaget som branden medfört så är det viktigt att tänka positivt, menar han. Och han har med sig många starka minnen från magasinen.

– När vi fick tillgång till magasinen 1986. Det minns jag mycket väl. Sven Köhler, som var kommunalråd på den tiden var vänligt inställd till oss. Vi fick mycket hjälp av kommunen tack vare honom. Han var ju själv gammal lokförare, säger han.

– Sedan har ju mitt intresse också fått familjen engagerad. Jag och min son har varit och mekat här massor. Och han blev lokförare till slut, säger han.

Framtiden för området i Karlshäll ovisst i dagsläget. Helst hade Jan Långström sett ett nytt mindre magasin som nya tåg skulle kunna förvaras i. Även fast kommunen sagt nej till förslaget så är det viktigt att fortsätta föra en dialog, menar han.

– Det kommer att föras diskussioner fram över. Jag tror att vi kommer överens om en lösning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om