En till plats i parlamentet - då är Falkvinge kritisk
I Europaparlamentet växer Piratpartiet från en till två ledamöter. Det är en följd av Lissabonfördraget och det gillar inte partiledaren Rick Falkvinge.- Det ger Bryssel för mycket makt, säger han.
Piratpartister möttes på Storgatan i Luleå i går. Från vänster partiledaren Rick Falkvinge, valledaren Fredrik Holmbom och partimedlemmen Tony Karlsson, Boden.FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
Nu är siktet inställt på riksdagen, men partiet är fortfarande ett enfrågeparti.
Inga besked i sakfrågor
Den som frågar efter Piratpartiets inställning till förändringar av lagen om anställningsskydd eller jobbskatteavdraget och pensionärerna får inga besked i sakfrågorna.
- De andra partierna får ägna sig åt dessa frågor. Vi tar in it-frågorna och rätten till ett privatliv. Vi står på individens sida mot staten, säger Rick Falkvinge.
Vill "modernisera"
Han ger som exempel arbetslöshetskassorna.
- Vi säger nej till att a-kassorna ska få lämna alla rådata till Statistiska centralbyrån. Dessa personliga uppgifter ska inte få lämnas ut, säger Rick Falkvinge.
Partiet vill anpassa, "modernisera", upphovsrätten.
Fildelning för privat bruk ska vara tillåten.
Väljarandelen
De senaste opinionsmätningarna ger inte Piratpartiet någon klar chans till en plats i riksdagen. Väljarandelen är ännu bara 1,5 procent.
Blir det samma överraskning som i Europavalet ser Piratpartiet fram emot en vågmästarroll i riksdagen.
Vilket block partiet då väljer är en öppen fråga.
- Vi är öppna för budgivning och vill inte binda oss i förväg. Det block som ger oss bästa stödet får också vår röst, säger Rick Falkvinge.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!