En svårsmält ekvation

Nu får politikerna i Luleå bakläxa. Förslagen om ta bort delade turer i vården anses orimliga. Det håller helt enkelt inte ekonomiskt.- Det är inte realistiskt inom den befintliga ramen, säger Håkan Dahlqvist, chef för personalenheten i Luleå kommun.

Yvonne Stålnacke (S) lovar att ta bort alla delade turer inom ett år...foto: Kurt engström

Yvonne Stålnacke (S) lovar att ta bort alla delade turer inom ett år...foto: Kurt engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-09-13 07:15
Löftet om att ta bort de delade turerna är en het potatis i Luleå inför valet. Debatten startade när kommunalrådet Yvonne Stålnacke lovade att delade turer ska bort inom ett år om Socialdemokraterna får sitta kvar. Det politiska utspelet matchades snabbt av oppositionen med Camilla Hansen (C) i spetsen som även lovade att återinföra helgtillägget.
Nu stöter politikernas vallöften på tung kritik från kommunens tjänstemän.
-  Om man betänker att vi inte har en speciellt god ekonomi med sparkrav inför det kommande året så är det väldigt mycket pengar det rör sig om, säger Håkan Dahlqvist, chef för personalenheten.
Han får även medhåll från Jan-Olov Olsson, socialförvaltningens ekonomichef.
- Det är mycket pengar det rör sig om. Pengar jag bedömer inte finns i kommunen.
Inget uppdrag
Det var först förra veckan som socialnämndens ordförande, Eva Bergström (S), på eget initiativ gav tjänstemännen uppdraget att ta fram en ekonomisk kalkyl för kostnaderna. Trots att både Socialdemokraterna och oppositionen säger att löftet om de delade turerna funnit sen i våras.
-  Det har inte kommit något uppdrag från Yvonne Stålnacke att vi ska beräkna kostnaderna, säger Håkan Dahlqvist.
I den kalkyl som personalenheten hittills tagit fram kostar det 1,5 miljoner kronor att ta bort delade turer på ett medelstort äldreboende. I kommunen finns 26 boenden med varierande storlek. I de beräkningarna har man inte heller tagit med de 1 300 anställda i hemtjänsten och på boenden för funktionshindrade. Samtidigt jobbar personalenheten i blindo enligt chefen för personalenhetn. Politikerna har nämligen inte fört någon dialog med tjänstemännen om hur förslaget är tänkt att utföras.
-  Vi har läst oss till i tidningarna att man vill ta bort delade turer. De har inte haft en dialog med mig. Vi behöver få veta vilken modell politikerna jobbar utifrån, säger Håkan Dahlqvist.
Prioriterad fråga
Tidigare har ett uppdrag funnits att minimiera antalet delade turer genom effektivisering av schemaläggningen. Fast det finns fortfarande 400 schemagrupper kvar i kommunen med olika inslag av delade turer.
Håkan Dahlqvist fruktar även att helgtillägget, som förr kostade 17 miljoner kronor per år, kan bli dyrare än väntat att återinföra .
-  Vi har gjort en del förbättringar när det gäller arbetstider och återkompensation som gör att det blir dyrare att backa bandet.
Utredningen med delade turer är nu prioriterad men den kommer förmodligen inte att bli klar innan valet.
- Politikerna äger rätten att driva sina frågor fritt men personligen undrar jag hur man ska jobba med att utveckla anställningsvillkoren när vi samtidigt har ett uppdrag att skära i verksamheten, säger Håkan Dahlqvist.
FAKTA Delade turer
Delade turer innebär att arbetsdagen delas upp i två pass med en obetald ledighet mellan passen. Oftast arbetar man på morgonen och kvällen, och är ledig mitt på dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om