LULEÅ
– Absolut. Jag tror att vi kommer att få se många mindre butiker öppna framöver. Bröd förstås, men också kött och fisk. Jag hoppas att fler vågar satsa, säger Lövgren.
Han är egentligen sjukgymnast men har drivit surdegsbageriet i Bensbyn med framgång ett par år nu. Tillsammans med en annan sjukgymnast, Anna-Maj Öhlund, slog han upp portarna till Bensbyns brödbutik och café i hörnet av Storgatan och Kungsgatan i centrala Luleå på lördagsförmiddagen.
– Det känns bra med en gammaldags brödbutik i det här huset, som är från 1930-talet, säger Anna-Maj Öhlund.
– Vi har laddat rejält. Jag tror vi bakat 500 kg bröd till premiären, säger Mikael Lövgren.
Kakor och müsli
Förutom surdegsbrödet säljer man även bullar, kakor, müsli och diverse annat hemproducerat. Ett café ska man också driva i lokalen, där man bland annat ska satsa på mackor med Norrbottensanknytning.
– Det blir mackor med ost från Skabram, exempelvis. Vi tror på konstiga kombinationer; örtkryddor, päron, jordgubbar...och vi vill experimentera med ett säsongsknutet utbud som förändras, säger Lövgren.
Stort intresse
Intresset från Luleåborna var stort. Det var kö, stundtals ut på gatan, och fullt av folk i lokalen från första stund.
– Vi har sett att det varit något på gång här och det är intressant med ett ställe som säljer surdegsbröd. Det är lite kontrast till det vanliga ljusa brödet i affärerna. Mer smak och mer kvalité säger Björn Sundqvist, som köade tillsammans med Nina Rutberg.
– Det är bra för Luleå med en liten brödbutik i centrum. Tillbaka till det gamla lanthandelstuket, med lokala råvaror och allt, säger Nina Rutberg.
Vad ska ni köpa?
– Det där olivbrödet ser fränt ut!