En stroke var 17:e minut

I går arrangerade Strokeföreningen Luleå en speciell strokedag med medverkan av läkare och sjuksköterskor från strokeenheten på Sunderby sjukhus och Rehabcentrum på Björkskatan. Alla som kom erbjöds också att kolla sitt blodtryck.- Ja du Börje, du ligger lite högt, säger sjuksköterskan Robin Wiksten om Börje Westermarks blodtryck.

Börje Westermark tar chansen att få blodtrycket kollat hos sjuksköterskan Robin Wiksten. Trots boulespel och cykling visar resultatet på ett för högt tryck. Kanske är det snuset som spökar.FOTO: Bengt-Åke Persson

Börje Westermark tar chansen att få blodtrycket kollat hos sjuksköterskan Robin Wiksten. Trots boulespel och cykling visar resultatet på ett för högt tryck. Kanske är det snuset som spökar.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-05-15 06:00
Var 17:e minut får någon i Sverige stroke. Stroke är en av våra stora folksjukdomar och den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning.
Nanny Klintarp, 72, Luleå, drabbades av stroke för två år sedan. Hon hade tidigare fått diabetes och hjärtproblem.
- Men stroken drabbade hjärnan. Det är värst. Att jag "tappade" vänster arm och ben var inte lika hemskt, säger hon.
Berömmer vården
Nanny Klintarp låg på Sunderby sjukhus i två veckor. Sedan fick hon rehabilitering i hemmet och därefter, när hon kunde röra sig bättre, rehabilitering på Rehabcentrum på Björkskatan.
Hon berömmer all vård hon fått.
- Läkaren i Sunderbyn hjälpte mig med korsordet till och med. Rehabcentrum betydde mycket för mig och mycket för min man Helge som fick gå en anhörigkurs. Min sjukdom har varit svår för honom också, säger Nanny Klintarp.
Väldig trötthet
Hon beskriver en väldig trötthet som följer i strokens spår. Hon glömmer aldrig när hon övertygade sin make om att hon kunde ta bussen in till stan på egen hand från hemmet på Mjölkudden.
- När det blev min tur i den långa kön till kassan på Konsum i Smedjan så var jag alldeles slut och "utan hjärna". Jag kunde inte betala. Men jag förklarade för kassörskan och hon bad mig gå och sätta mig på en stol och vila. Hon förstod genast min belägenhet, säger hon.
Öppenhet viktig
Det att våga vara öppen och berätta för människor om sin situation tycker Nanny Klintarp är av största vikt för alla som drabbas av stroke. Det underlättar mycket.
Nu sitter Nanny Klintarp i styrelsen för Strokeföreningen Luleå. Föreningen återuppstod i maj förra året efter att ha legat nere länge. Antalet medlemmar är nu ungefär 80.
I går informerade Nanny tillsammans med de andra styrelsemedlemmarna om föreningens verksamhet. I en broschyr som delades ut ställs frågan Vill du får stroke? Sedan radas fem bra sätt att få stroke upp: Sluta motionera. Ät fett och onyttigt. Rök och drick alkohol. Strunta i ditt höga blodtryck. Stressa.
Börje Westermark som mäter sitt blodtryck hos sjuksköterskan Robin Wiksten får veta att det är lite väl högt - 165/97.
Börje berättar att han äter blodtrycksmedicin redan och att han fått sex kranskärl i hjärtat utbytta.
- Men jag spelar boule och cyklar mycket. Och nu väntar vårstädning, säger han och tillägger sedan:
- Jag snusar också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om