En skolgård i förvandling

På den plats där allt från förskolor, högstadium och barnkulturcentrum huserat under decennier byggs det nu ett nytt bostadsområde. Om ett år, i februari 2008, kommer 79 lägenheter att stå klara, 50 av dem är redan sålda.

Luleå2008-02-02 00:00
Mitt i smeten står Camilla Noren och pekar med hela handen. Hon är en av de två arbetsledarna som sedan i oktober ifjol visar riktningen och arbetsfördelningen på den gamla skolgården. Höjden på balkongplattorna av betong är nära att hitta sin fulländning och Camilla kikar i sitt avvägningsinstrument.

- Allt hänger ihop så det gäller att ha grepp om alla nivåer säger Camilla och ger klartecken att den åtta ton tunga betongplattan hamnat rätt.

Än så länge har Camilla och de drygt trettio andra aktörerna på gården hunnit färdigställa källarplanen till båda husen och jobbar just nu med att ta sig upp våning för våning. Det ena huset har fått sin första våning byggd och de yttersta stenplattorna på husfasaden i gult och grått har kommit upp.

Balkong och betong

Det är en hel del logistik som ska klaffa, allt från när de finska leverantörerna i Uleåborg ska skicka sina prefabricerade delar av huset såsom ytterväggar och balkonger, till vilken dag det passar bäst att gjuta direkt på plats. Så här ett år före inflyttning kan man se byggnadsarbetarna bränna betongväggar, få balkongplattor på plats och gjuta trappor. Inne i ett tjockt, blått tält står Fredrik Hannu och Kjell Nyström redo att ta emot den cement Roger Johansson kört uppvärmd direkt från Kallax. Cementblandaren backar in i tältet och rännan fälls ut. Det är som att vara en del av en drömlik sandlåda för där vuxna händer, på ett professionellt sätt, häller, rör, tömmer, värmer och vänder på de stora massorna. Trappornas form är gjorda i smide av en lokal smed och i den hälls cementen som sedan får stå kvar i formen över natten med värme underifrån och tas ur på morgonen. Allt som en sandkaka i ett barns plasthink, fast i större och mer komplicerat format förstås.

Mest populärt bland äldre

När NCC tillsammans med HSB drog upp linjerna i 160 miljoners projektet på Robertsvik var det framför allt barnfamiljer man ville locka dit. Tvåor upp till femmor i ett lugnt område med väl tilltagen innergård skulle locka de vuxna som fått smått. Men så gick materialpriserna i höjden.

- Trävarornas pris slog rekord under fjolåret och ett enormt tryck på stålmarknaden från framför allt Kina som slukar allt stål de kommer åt ledde till att vi var tunga ta mer betalt för lägenheterna, säger Andreas Rydberg som är platschef på bygget.

Med treor för 1,4 miljoner och med en månadsavgift på 4700 kronor uteblev barnfamiljerna och istället kom de nya bostadsområde att locka framför allt trettio- och fyrtiotalisterna. De är en stor grupp som nu säljer sina villor och flyttar in till stan. Ett av de par som bygger sin framtid i en lägenhet på Robertsvik får ni möta i nästa nummer av Norrbottens Hus och hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!