En skola som genljuder av sång och musik

LULEÅ. I Persöskolan kommer eleverna från sex byar norr om Luleå. Det är en liten skola med mycket sång, musik och dans.NSD följde Sanna Jakobsson, 7, och hennes kamrater en vanlig dag i skolan.

Persöskolan klass 1. Stående från vänster: Oskar Widén, Erik Widén, Lovis Karlsen, Sara Lindberg, Julia Fredriksson, Elma Kemi, Emma Honkamaa, Wilma Larsson, Annika Bunkhamnung, Linnea Bjur. Sittande från vänster: Anton Hallergren, Elin Roslund, Fanny Karlsson Vikström, Sanna Jakobsson och Filippa Kummu.

Persöskolan klass 1. Stående från vänster: Oskar Widén, Erik Widén, Lovis Karlsen, Sara Lindberg, Julia Fredriksson, Elma Kemi, Emma Honkamaa, Wilma Larsson, Annika Bunkhamnung, Linnea Bjur. Sittande från vänster: Anton Hallergren, Elin Roslund, Fanny Karlsson Vikström, Sanna Jakobsson och Filippa Kummu.

Foto: Kurt Engström

Luleå2008-10-22 06:00
Klockan är strax efter sju när Sanna Jakobsson, 7, och hennes skolkamrater blir upphämtade av skolbussen. Solen står lågt och det är frost i gräset. Mamma Pernilla Johansson och lillasyster Elin Jakobsson följer med till bussen.
- Mamma är så rädd att jag ska bli påkörd, säger Sanna.
Vid Persöskolan står högstadieelever i grupper. Bussen som lämnar av eleverna till Persöskolan kör vidare och tar dem till Råneåskolan.
I dag har Sanna Jakobsson gitarren med sig. Det stora fodralet är lite klumpigt att bära. Väl inne ställer ettorna sig i ett led till klassrummet och läraren Marit Karlsson låser upp.
På dörren finns en lista med elevernas namn. Bakom några av namnen finns en röd prick. Det är matledslistan. Rättvisa är viktigt, berättar Marit Karlsson, och den röda pricken visar att barnen stått först i ledet till maten.
127 elever
I Persöskolan går elever från förskoleklass till årskurs sex. Skolan har 127 elever. Det har varit fler, men nu har antalet sjunkit.
Ett större tryck på förskolan ger dock hopp, och om fem, sex år ska eleverna där in i skolan. I Persöskolan går elever från sex byar, Persön, Ängesbyn, Nickbyn, Sundom, Börjelslandet och Altersund. Nu hoppas lärarna på produktiva, unga familjer i byarna.
För tillfället är det trångt eftersom förskolan också flyttat in. Man bygger om och ut förskolan från två avdelningar till tre.
Hög puls
Förskolläraren Lena Sundvall har gymnastik med eleverna. Barnen springer in och klättrar upp i ribbstolarna. Lena Sundvall har glömt spelaren och hon flåsar efter att ha rusat till skolan och hämtat den.
Hon frågar om de märker något med henne.
- Du är ju helt slut, säger en av flickorna.
De pratar om vad som händer när man springer och känner på pulsen. Sen blir det pepparkakskull.
Skolan bjuder på en halv frukt varje dag och eleverna sätter sig i ring och äter. I dag är det apelsin och det blir kladdigt.
I Persöskolan står klassrumsdörrar öppna. Eleverna kommer hemtamt in i personalrummet och frågar efter sin lärare.
Fördelar med liten skola
De flesta lärarna på skolan har jobbat länge. Att skolan är liten har fördelar. Det blir enkelt att göra saker tillsammans över klasserna.
Skolan har kulturprofil och varje vecka sjunger alla eleverna i lågstadiet tillsammans, flickor för sig och pojkar för sig.
Anledningen till att man delar dem så är att eleverna vågar sjunga mer och kan sjunga det som de tycker om.
Kulturinriktningen ger extra tid med kulturskolans pedagoger. Bland annat dansar Christer Wallin med eleverna varje vecka.
All musik och dans utmynnar i föreställningar
I ettornas klassrum är det Sara Lindbergs tur att säga vilket datum det är: den åttonde och Nils har namnsdag.
S-olen får färg
Barnen får arbetsblad och färgar S-ol och E-lefanter med färgpennor. Några elever går iväg och läser finska. Sara spelar piano och Sanna gitarr hos läraren Pekka Helles.
Gitarrerna stäms. Strängarna, E, B, G, D, A, E, har namn för att man lättare ska komma ihåg: "en ball groda dansar aldrig ensam".
- Jag hörde att ni vill spela "Nu tändas tusen juleljus". Men det är många ackord som ni inte lärt er ännu i den. Så det blir nog för svårt.
De tränar på det ackord som de lärt sig. Det är svårt att få de små fingrarna att räcka till över gitarrhalsen, men det låter bra.
- Varje gång jag ska träna så kan jag det redan, säger Sanna.
De spelar Broder Jakob och Varm korv boogie och sjunger med.
- Ni måste träna hemma för att lära er att byta ackord. Nu gäller det att öva, säger Pekka Helles och skriver ner E-dur-läxan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om