En riktig skidstavsfixare
Uppfinningen består av en träplugg, en plasthylsa och 1,5 meter tejp. "Det finns inte en chans att den går av", säger Mauritz Niemi.
Foto: Jonas Lindsköld
- Jag har åkt Vasaloppet tio gånger. En gång när jag kom skidande vid Risberg och hade sex mil kvar så gick den ena staven av. Jag kunde inte fortsätta om jag inte lyckades reparera den.
Mauritz Niemi var långt bort i skogen. Han tog och satte en gren i den ihåliga staven och kunde ta sig en och en halv mil till nästa stopp.
- Jag kunde inte åka så långt med bara en stav. Jag var tvungen att försöka laga den trasiga. Pinnen och plåster gjorde att jag tog mig de 15 kilometer som var kvar till Evertsberg där det fanns stavar att låna.
Det är ofta så i motionslopp. Att det finns stavar, men att det är långt mellan de platser där man kan byta ut en trasig stav.
- Jag började tänka på hur jag skulle kunna lösa detta problem. Att laga en skidstav enkelt ute i skogen.
Det är inte bara vid tävlingar det skulle vara praktiskt att ha med sig ett reparationskit ute i skogen när staven går av. Åker man ett spår på två mil känns det långt att ta sig runt med bara en stav.
- Jag har tillverkat två hylsor i en specialplast som är miljövänlig och som tål att det blir många minusgrader. De är anpassade till att staven är konisk. En tunnare och en grövre.
Med hjälp av hylsorna och en tejp som också klarar svår kyla kan skidåkaren laga sin stav på två minuter ute i skogen. Hela reparationskitet väger 50 gram.
- Det är bättre att ta två minuter för att laga staven än att tvingas bryta ett motionslopp. Tänk på alla åkare som kommer från hela världen till Sälen för att åka Vasaloppet. De har rest långt och får nu en chans att köra hela loppet även om staven går av.
Hylsorna tillverkar Mauritz Niemi själv. Idéen med reparationskitet är mönsterskyddad i 27 länder.
- Nu är det marknadsföringen som återstår. Jag får åka till de olika loppen och visa hur skidstavsfixen fungerar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!