"En riktig bönsommar"

Storgatan kantades av norrbottniska delikatesser i lördags.Och mitt i allt stod Linus Lejon, 8, och lagade mat med en stjärnkock.Därefter passade han på att kora Norrbottens godaste paj.

Hjördis Berg får en välfylld påse med grönsaker av Lennart Larsson och Lars Clausén från Smedsbyns blommor och grönt.

Hjördis Berg får en välfylld påse med grönsaker av Lennart Larsson och Lars Clausén från Smedsbyns blommor och grönt.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2011-08-21 15:36

Hjördis Berg fyllde kassarna när hon passerade Storgatan under lördagen.

- Jag älskar torgmarknader, man får sådan lust att laga mat. Titta bara här, jag har så det räcker till en hel middag, säger hon entusiastiskt och visar upp en påse överfylld med grönsaker.

Stjärnkock
Och odlingssäsongen i Norrbotten har varit bra detta år. Det kan Lars Clausén från Smedsbyns blommor och grönt vittna om när skörden tog vid i början av månaden.

- Bäst har det gått för bönorna och löken. Det har varit en riktig bönsommar. Och titta på de här västeråsgurkorna, säger han efter att ha fyllt Hjördis Bergs kasse med grönt.

Men det var inte bara färska grönsaker som fyllde Storgatan under lördagen. Även andra norrbottniska delikatesser trängdes i marknadsstånden i arrangemanget Mitt kök, vilket är ett projekt för att få folk uppskatta sina lokala matvaror. Mitt i vimlet går Linus Lejon, 8, tillsammans med stjärnkocken Tommy Myllymäki. Tillsammans samlar de ihop mat för en riktig festmåltid som tillagas direkt på gatan.

- Jag ska bli kock när jag blir stor, säger Linus Lejon när han ångkokar palsternacka.

Samtidigt får han sig en lektion i att skära grönsaker utan att skära av sig fingrarna. Det är inte lätt, utan det gäller att hålla alla fingrar i styr.

- Jag gillar bäst kyckling. Och kinamat, säger Linus Lejon och tittar misstänksamt på den rökta renfilén.

"Karins blåbärspaj"
Men till slut står den där, blåbärssyltglaserad lättrökt renfilé med palsternackspuré och publiken låter sig väl smaka.

Men hur var det nu med Norrbottens bästa paj, lagade på lokala råvaror?

Segrade gjorde "Karins blåbärspaj" bakad av Britta Nordström.

Marknaden på Storgatan kan komma att ersätta den tidigare fredagsmarknaden på Köpmantorget. Tanken är att fler ska lockas att köpa av de lokalproducerade grönsakerna.

Superenkla vaxbönor

Koka upp saltat vatten. Släng i färska vaxbönor och låt koka cirka fem minuter (ju mer nyskördade bönor desto kortare tid). Häll av vattnet och läg bönorna på ett fat. Lägg över en klick smör och strö över lite flingsalt.

Servera till kött, fisk eller i sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om